2024. április 27., szombat

Nyár az óvodában

Csökken a gyermekek száma Kishegyes község iskoláskor előtti intézményében – Megújul a község három óvodaépülete

Itt a nyár, vége az óvodai és iskolai tanévnek. Valójában ez csak részben igaz, mert a Pán Péter Gyermekintézmény községbeli négy óvodájából egyben minden nyáron ügyeletet tartanak. Az idén ez a kishegyesi központi óvoda, ahol nappali foglalkozást szerveznek azok számára, akik igénylik. Ezen a nyáron 26 gyermeket írattak be a „nyári oviba” – tudtuk meg Kőműves Gizellától, a gernekintézmény igazgatójától, akitől arról érdeklődtünk, hogyan alakul a gyermekek száma az intézmény óvodáiban.

Kőműves Gizella (Lakatos János felvétele)

Kőműves Gizella (Lakatos János felvétele)

– Az intézmény három óvodájából őszre 106 gyermek indul az általános iskola első osztályába. Ugyanakkor a következő évben 100 iskolaelőkészítős gyerekünk lesz, de ez a szám még változni fog szeptember 1-jéig. Nagyon kevés azoknak a gyermekeknek a száma, akik óvodába íratható korúak, nagyon kevés az újszülött a községben, így a múlt évhez képest kevesebb gyermeket írattak be óvodába. A következő tanévben összesen 331 gyermeket várunk a község 4 óvodájába. A beóvodáztatási arány egyébként 80 százalékos, vagyis a gyerekek többségét beíratják az oviba. Erre nagyban kihat az óvodai ellátás díja is, ami a környéken a legalacsonyabb. A félnapos ellátás 961 dinárba kerül, az egész napos, vagyis bölcsődei ellátás 1923 dinár, az iskolai előkészítősök, illetve napközisek szülei pedig 1154 dinárt fizetnek. Ezek nagyon alacsony árak, amit alapítónk, az önkormányzat határoz meg minden évben. Ez alkalommal nagyon próbára vagyunk téve, hogy ennyi pénzből megtartsuk a színvonalas szolgáltatásunkat – mondta az igazgatónő, majd hozzáfűzte, hogy az intézmény kishegyesi és bácsfeketehegyi (feketicsi) óvodájában két váltásban dolgoznak. Ez is nagyban megnehezíti a dolgukat.

A községben összesen négy óvodája van az iskoláskor előtti intézménynek, és Kőműves elmondása szerint ritkán kapnak lehetőséget, hogy felújítási munkálatokat végezzenek. A mostani szünidő szerencsésnek nevezhető ilyen szempontból.

– A tartományi oktatási titkárság jóvoltából, a kishegyesi önkormányzat közbenjárására, hamarosan megkezdődik a község három óvodájának felújítása. Kishegyesen a gazdászati óvoda épülete fog külső szigetelést kapni, kicserélik a bejárati ajtót, valamint a csoportszoba mennyezetét is felújítják. A szeghegyi óvoda utcafronton lévő régi része kerül felújításra, a tetőt javítják meg, kicserélik a külső nyílászárókat, valamint leeresztik a plafont. Ez azért szükséges, mert most több mint három méter magasan van, ezért nem gazdaságos a fűtése. Emellett a fürdőszoba és a konyha egy részének felújítására is sor kerül. A bácsfeketehegyi épületünkben, amely a legrégibb, ablakcserét kell végezni az udvar felőli részen. Végre sor kerül a háromfázisú áram bevezetésére is, valamint a csoportszobák parkettájának csiszolására – mondta el az igazgatónő.