2024. április 27., szombat

Mozgósítják a gazdákat

A Magyarok Kenyere programra folyamatosan gyűjtik az adományokat

Mint már hírül adtuk, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége az idén is megszervezi Vajdaságban a Magyarok Kenyere program keretében a búzaadományok begyűjtését. Arról, hogy mennyien érdeklődnek a lehetőség iránt, és milyen módon lehet adományozni, Nagy Miklóst, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnökét kérdeztük. Elmondta, hogy a gyűjtés folyamatos, és remélik, hogy az idén még a tavalyinál is több búzát adományoznak a gazdák:

– Tagszervezeteink, a gazdaszervezetek aktívan kiveszik a részüket a munkából, hiszen az adott településeken ők azok, akik kapcsolatot tartanak a gazdákkal, ők hívják fel erre az adakozási lehetőségre a figyelmüket, ők szervezik meg az átvételt. Sokan egyébként már részei ennek a rendszernek, hiszen a korábbi években már adakoztak, és most esetleg csak emlékeztetni kell őket, hogy meg ne feledkezzenek róla. A gazdaszervezetek július 18-áig át is veszik a felajánlásokat, azok pedig, akik nem tudják addig a napig leadni adományaikat, azok július 22-én is megtehetik Zentán, a Dózsa György utca 34.-ben 8 és 12 óra között. Felajánlásaink egyébként már vannak, sokan jelezték, hogy jönnek majd Zentára, és hozzák a búzát, de sok múlik majd azon is, hogy mennyire lesznek adakozó kedvükben a gazdák. Ha valaki elégedett a termésével és a felvásárlási árral, az könnyebben is adakozik. Leginkább egy-két zsák búzát hoznak, ritka az, aki ennél többet ajánl fel, de mi minden adománynak nagyon örülünk, hiszen jótékony célra fordítjuk itt, Vajdaságban. 62 tagszervezetünk van, és abból 30–40 aktívan bekapcsolódik az akcióba, vagyis gondosan megszervezik, hogy a búza a megadott időben eljusson Zentára, a gyűjtőhelyre. Ez már a hetedik év, hogy gyűjtjük az adományokat, és eddig minden évben több búza jött össze, tehát azt tapasztaljuk, hogy a gazdák szívesen adnak, csak értesíteni kell őket, el kell nekik mondani, milyen célt szolgálunk. Az első évben 400 kiló adományunk volt, aztán 700, majd 1100 és tavaly már 6,5 tonna gyűlt össze. Az előzetes számítások alapján kb. 9 tonnára számítunk az idén. Az adományokat összeöntjük, egy kis mennyiséget kiveszünk belőle, és azt augusztus első felében átadjuk az Összeöntési Ünnepségen. Azt a Kárpát-medencében begyűjtött búzát lisztté őrlik, és abból az augusztus 20-i nemzeti ünnepre készül el a nemzet egységének szimbóluma, a Magyarok Kenyere. Ehhez a kovászt mindig külhonról viszik, két éve mi vittük innen, Vajdaságból –  még nem tudom, az idén honnan érkezik majd –, a sót a parajdi sóbányából viszik, a vizet meg a kárpátaljai gazdaszervezetek hozzák a Tisza forrásától. A legnagyobb esemény helyszíne Pécs városa lesz, ahol augusztus 20-án a Központi Kenyérünnep keretében Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és Korinek László professzor, a mozgalom elindítója jelenlétében megáldják a megőrölt búzából készült Magyarok Kenyerét.

A Vajdaságban begyűjtött búzát mi is lisztté őröljük, és olyan szervezeteknek adományozzuk, melyek gyermekeket karolnak fel. A liszt 1/3-át a Poverello Alapítvány által működtetett Lurkóházaknak adjuk, 1/3-át a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületen keresztül juttatjuk el családokhoz, 1/3-át pedig a szabadkai Kolevkának. Az egész Magyarok Kenyere programnak idén Vajdaságban lesz a zárórendezvénye, valamikor október első napjaiban. Az eseményre valószínűleg a hajdújárási lurkóházban kerül majd sor, és akkor vendégünk lesz Korinek László és a köztársasági elnök felesége, Herczeg Anita is, mint a program fő védnöke. Ott adják majd át azt az ajándékcsomagot, amit a magyarországi gazdaszervezetek küldenek, 6–7 tonna lisztet és 2–3 tonna száraztésztát – mondta Nagy Miklós.