2024. április 27., szombat

Ingyenes fóliasátrakban kezdenek gazdálkodni kumáni fiatalok

Szerdán a Törökbecse melletti Kumánon ünnepélyesen is átadták rendeltetésüknek a mezőgazdasági inkubátorokat, azaz a kísérleti jellegű fóliasátrakat, ezzel pedig lezárult a Mezőgazdasági inkubátor a falun élő fiataloknak elnevezésű projektum.

A kezdő zöldségtermesztők paradicsommal próbálkoznak a fóliasátrakban (Fotó: Fehér Rózsa)

A kezdő zöldségtermesztők paradicsommal próbálkoznak a fóliasátrakban (Fotó: Fehér Rózsa)

A tervek megvalósításában a Törökbecsei Ifjúsági Klub, a törökbecsei önkormányzat és a Bánát Társadalmi-Gazdasági Fejlesztési Regionális Központ vett részt.
Ezzel a projektummal szerették volna Törökbecse községben csökkenteni a munkanélküliséget, a mezőgazdaság fejlesztési lehetőségeit pedig növelni, amihez nemcsak a fóliasátras zöldségtermesztés feltételeit – fóliasátrat, infrastruktúrát, palántákat – biztosították a fiataloknak, hanem a vállalkozások beindításához elméleti és gyakorlati tudást is szerezhettek a képzések során. Annak a három résztvevőnek, akik ennek során a legjobb üzleti tervet elkészítette, tegnap ünnepélyesen is átadtak egy-egy inkubátort – ők a vállalkozásuk kezdetén továbbra is számíthatnak mentoraik szakmai támogatására, két év múlva viszont már saját lábra kell állniuk. Ezt követően újabb fiatalok kapnak majd esélyt a fóliasátras zöldségtermesztéshez szükséges elméleti és gyakorlati tudnivalók elsajátítására, valamint a vállalkozás beindítására. Branko Svilengaćin alpolgármester elmondta: az önkormányzat azt szeretné, ha a község idővel felzárkózhatna Vajdaság vezető fóliasátras növénytermesztői közé, és legalább ötven fiatal kaphatna ily módon munkalehetőséget a községben. Kezdetnek tegnap a kumáni helyi közösség épületében három fiatal írt alá szerződést a fóliasátrak használatáról a törökbecsei önkormányzattal.
A Mezőgazdasági inkubátor a falun élő fiataloknak elnevezésű projektum hat hónapig tartott. Megvalósítására az Ifjúsági és Sportminisztérium 1,9 milliót, a törökbecsei önkormányzat egymillió dinárt biztosított.