2024. április 27., szombat

Német nyelvi tábor Muzslyán

Évről évre nagyobb az érdeklődés az idegen nyelv tanulása iránt

Muzslyán megkezdődött az egyhetes német nyelvi tábor, amelyet hetedik éve szervez meg a Bánáti Magyar Pedagógusok Egyesülete. A hazaiak mellett az idén osztrák támogatói is vannak a rendezvénynek, amely iránt évről évre növekszik az érdeklődés.

Minden évben többen vannak (Fotó: Kecskés István)

Minden évben többen vannak (Fotó: Kecskés István)

A tábornak a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola ad otthont. Többségben az általános iskola felsős diákjai érkeztek Nagybecskerekről, Tamásfalváról, Torontálvásárhelyről, Szabadkáról, Magyarittabéről és Muzslyáról.
– A tábor célja játékos módon továbbfejleszteni az iskolában szerzett nyelvtudást, valamint, hogy a különböző helyekről érkezett diákok megismerkedjenek egymással, társalogjanak és később is visszatérjenek ide – mondja Koppi Juhász Gabriella némettanárnő.
A tábort 25 főre tervezték, de a túljelentkezés miatt 32 gyereket fogadtak. Mint a szabadkai Futó Viktória mondja, azért választotta a német nyelvet, mert sokkal érdekesebbnek tartja, mint például az angolt. A torontálvásárhelyi (debelyacsai) Verecki Szebasztián először van ebben a táborban, de azt tapasztalja, hogy sok mindent megtanulhat itt, ami a kötelező iskolai tananyagban nincsen.
A német nyelv gyakorlása mellett a gyerekek német népdalokat és táncokat is tanulnak, és meglátogatják őket a Nagybecskereki Német Egyesület tagjai. Mint ahogy Lóczi Valéria némettanárnő mondja, az egyesület tagjai a német hagyományokról, szokásokról beszélnek a gyerekeknek, közelebb hozva nemcsak a német nyelvet, hanem a német kultúrát, hagyományokat is.
A diákok egy része már több éve rendszeresen eljön a táborba. A muzslyai Szabó Andrea már negyedszer vesz részt a táborban, de mint mondja, azt tapasztalja, hogy mindig újabb foglalkozások várják őket.
A német nyelv tanulása mellett a tábor résztvevői megtekintik a környék nevezetességeit, és egy adai kirándulásra is elviszik őket.