2024. április 26., péntek

Több mint kilencven termelő kapott támogatást

Jégvédelmi hálóra akár 70%-os a visszatérítési arány

Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár a tartományi kormány épületének dísztermében átadta a tartomány vissza nem térítendő támogatásáról szóló szerződéseket a gazdáknak, akik két pályázati úton igényelték a pénzeszközöket.

Radojević elmondta, 16 szerződést írt alá jégvédelmi hálókra vonatkozóan, ebből tízet olyan gazdáknak adtak, akikre először tekintettek megkülönböztetett figyelemmel – 40 évnél fiatalabbaknak, női gazdáknak vagy nehezített körülmények között gazdálkodóknak. A jégvédelmi hálók beruházásának összértéke 72 millió dinár, ebből 43 milliót áll a tartományi kormány. A titkár szerint a hálókkal 54 hektár termőterületet tudnak lefedni a gazdák.

Ki kell emelnem, hogy az idén összesen 76 gazdának nyújtottunk támogatást jégvédelmi hálókra, ebből 52-en a 70%-os megtérítést kapták mint 40 év alattiak, női gazdák vagy nehéz körülmények között dolgozók” – jelentette ki a titkár, majd hozzátette, szemmel láthatóan van érdeklődés az ilyen típusú támogatásokra.

A védett területben zajló termelésre, vagyis a fóliasátrakra vonatkozó pályázatokról Radojević kijelentette, a 79 aláírt szerződésből 47 az említett kategóriába tartozik. A pályázat 42 milliós keretet mozgat meg, ebből 28 millió a tartományi kormány hozzájárulása. A befektetés révén 80.000 négyzetméter kerül fólia alá.

Radojević arra is rámutatott, további pályázatokat fognak kiírni július 1-től, amikor újraegyensúlyozzák a költségvetést. Az új pályázatokon Vajdaság területén élő gazdák vehetnek részt, és szőlőültetvényekben használatos oszlopokra, árnyékoló hálókra, illetve fagyvédelmi rendszerekre pályázhatnak. A titkár javasolta a gazdáknak, hogy rendzeresen kövessék a tartományi kormány pályázatait.