2024. május 8., szerda

Folytatódik a Krivaja folyó intenzív szennyezése

Négy település szenved a folyócska bűze miatt – A kishegyesi önkormányzat két feljelentést is tett

Szerbia a lehetőségek hazája. Főként, ha az embernek van elég pénze, valamint politikai és üzleti kapcsolatai. Akár olyan folyószennyezés is elkövethető büntetlenül, amelynek négy település is szagolja a bűzét.

Látszatra idilli, csak egy „szagos” kép árulná el, mi a valós helyzet (Fotó: Lakatos János)

Látszatra idilli, csak egy „szagos” kép árulná el, mi a valós helyzet (Fotó: Lakatos János)

És ez évről évre, minden nyáron megismételhető. Nem egy légből kapott példáról van szó, hanem egy konkrét topolyai ipari létesítményről, amely a szennyvizét a Krivaja folyóba engedi. A szennyvíz szerves anyagokat tartalmaz, amelyek lebomlanak. Ez a folyamat kivonja a vízből az oxigént, ezáltal elpusztítja az élővilágot, emellett iszonyatos bűzzel jár. Miközben Szerbia az unió felé rohan(na), egy ilyen alapvető környezetszennyezési problémát nem tud megfékezni, amely 2014 óta minden nyáron megismétlődik. Az illetékes felügyelőségek még csak az elkövetőt sem nevezik meg, noha tudvalévő, melyik cégről van szó. Valóban a lehetőségek országa vagyunk egyesek számára.
A szennyezés természetesen az idei nyár beköszöntével is megkezdődött. Kishegyes község területére június elején érkezett, és az élettől virágzó folyót újra szennycsatornává változtatta. A legrosszabb helyzetben Bajsa van, hiszen mindössze kőhajításnyira terül el a szennyforrás gócpontjától, de a bűz Kishegyesen, Szeghegyen és Bácsfeketehegyen is az egész falut elárasztja. Épp ezért a kishegyesi önkormányzat nyomatékosított intézkedéseket tett a szennyezés ügyében – számolt be lapunknak Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke.
– A kishegyesi önkormányzat, ami a hatáskörébe tartozik, azt mind megtette. Június másodikán volt a képviselő-testület ülése, amikor személyesen kértem meg Marko Lazić polgármester urat, hogy intézkedjen ez ügyben. A szabályoknak megfelelően kiküldtük a községi környezetvédelmi felügyelőt a Welker-tanyához, ugyanis a Krivaja ott éri el a község területét. Ezzel kizártuk annak lehetőségét, hogy Kishegyes község területén történne a szennyezés. Meggyőződtünk arról, hogy Topolya község területéről jön a bűz és a szenny. A környezetvédelmi felügyelőnk felvette a jegyzőkönyvet, és ezt két címre küldtük el, a feljelentésünkkel együtt. Čedomir Čelić apatini vízgazdasági felügyelőnél és Dragan Sekulić tartományi környezetvédelmi felügyelőnél tettünk ez ügyben feljelentést. A tartományi felügyelővel a polgármester személyesen is beszélt, hogy ezáltal is nyomatékosítsa: intézkedjen az ügyben – számolt be Szűgyi.
Meglátása szerint a héten csökkent a szennyezés és enyhült a bűz, de a folyó tisztasága még mindig nem éri el a másfél hónappal ezelőttit. A képviselő-testületi elnök hangsúlyozta, az önkormányzatnak csak annyi fegyver volt a kezében, hogy feljelentéseket tegyen az illetékeseknél.
– Most várjuk, hogy lépéseinknek mi lesz az eredménye, kapunk-e visszajelzést. Mindhárom település polgárai évek óta szenvednek a bűztől, de sajnos nem történik előrelépés. Mi rendszeresen jelezzük a helyzetet a felügyelőségeknek, de a helyzet ilyenkor csak egy időre rendeződik. Ha kell, mi ismét meg fogjuk tenni a kellő feljelentéseket, és bizakodunk, hogy valamilyen eredményt el tudunk érni – mondta Szűgyi.