2024. április 27., szombat

Eurómilliókat adhat Magyarországnak az EU

Az Európai Bizottság (EB) csaknem 2,7 milliárd eurót szán olyan beruházásokra, amelyek hozzájárulnak a versenyképes, tiszta és összekapcsolt mobilitást segítő kulcsfontosságú közlekedési programok fejlesztéséhez. A kilátásba helyezett 152 program közül tíz Magyarországot is érintené.

Violeta Bulc közlekedéspolitikáért felelős uniós biztos szerint a beruházások az európai közlekedési hálózat előnyére válnak. A fejlesztések célja ugyanis a vasúti vonalak korszerűsítése, a szűk keresztmetszetek megszüntetése, a határkeresztező összeköttetések javítása, az alternatív üzemanyagokat biztosító töltőállomások létesítése és az innovatív forgalomirányítási megoldások megvalósítása.

A 152 beruházás a gazdasági tevékenység serkentése és a munkahelyteremtés szempontjából is fontos.

Magyarország tíz projektum megvalósítására 11 millió eurót kaphat az infrastrukturális hálózatok támogatására szolgáló uniós pénzügyi mechanizmus, az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) révén. A pénzből jutna a szükséges tanulmányok elkészítésére, infrastrukturális fejlesztési munkákra és ezek kombinációjának finanszírozására.

A javasolt programokat és összegeket a CEF koordinációs bizottságában képviselt uniós tagállamoknak 2017. július 6-ai ülésükön hivatalosan is jóvá kell hagyniuk. Az EB vélhetően július végén fogadja el a hivatalos határozatot. Ezután az illetékes EU-ügynökség (INEA) előkészíti a projektumokhoz kapcsolódó támogatási megállapodásokat, amelyeket az év második felében írnak alá a kedvezményezettekkel.

NEXT-E

Magyarország legnagyobb összegű, a tervek szerint közel 3,8 millió eurós támogatást elnyerő projektuma a NEXT-E. Ennek fő célja 252 gyorstöltő- és villámtöltő-állomás kialakítása az európai tranzitútvonalak mentén, hogy a kelet-európai régió elektromos járművekkel is átjárható legyen. A program kiterjed még Csehországra, Szlovákiára, Szlovéniára, Horvátországra és Romániára.

CROCODILE 3

A hét tagállam bevonásával megvalósuló CROCODILE 3 projektum keretében 1,78 millió euróhoz jutna Magyarország a központi forgalmi menedzsmentrendszerek funkcionális bővítésének, az automatikus adatcsere szempontjából nélkülözhetetlen csomópontok és adatbázisok létrehozásának, illetve fejlesztésének céljából.

C-ROADS HUNGARY

A C-Roads Hungary tesztprojektumra majdnem 1,7 millió euró jutna. A pénz az összekapcsolt és automatizált járművezetési technológiák, valamint a kooperatív intelligens közlekedési rendszerek (C-ITS) összefüggésében a lefedettség növelésére, az utak menti adóhálózat kiépítésének folytatására, a mobil-kommunikációs adatátvitel tesztelésére, valamint a városi környezetben alkalmazható új funkciók kialakítására költhető el.

Őrizetben a „játszótéri” csalók

A Szegedi Vadaspark területére építendő játszótérre kért pénzt 2013-ban két magyar állampolgár, de ötször annyit, mint amennyi kellett volna. Az intézmény tudta nélkül sikerült is uniós és hazai támogatást szerezniük. A bűncselekményből származó 185 millió forint eredetét valószínűleg fiktív szerződéssel leplezték. Az egyik gyanúsítottat már korábban elfogták, a társát a minap vette őrizetbe a liechtensteini rendőrség, s adta át a magyar hatóságoknak.