2024. április 26., péntek

Ha az özvegyen múlik, akkor Orbán Viktor búcsúztatja Helmuth Kohlt

Maike Kohl-Richter azt szerette volna, ha Merkel helyett a magyar miniszterelnök beszél a gyászszertartáson

A Der Spiegel című német hírmagazin Helmut Kohl néhai német kancellár búcsúztatásával kapcsolatban közölt írást csütörtökön megjelent számában.

Az utolsó felvonás című írásban kiemelték: „hajszálon múlott”, hogy Helmut Kohl özvegye, Maike Kohl-Richter „kiszorítsa” a jelenlegi német kancellárt, Angela Merkelt a Kohl búcsúztatására, július 1-jére az Európai Parlament strasbourgi székházába szervezett gyászünnepségről.

A német hírmagazin forrásai szerint a Kohlnál 34 évvel fiatalabb özvegy a jelenlegi kancellár stábjával folytatott első megbeszélésen azt kérte, hogy csak külföldi méltóságok emlékezzenek 87 éves politikusra, az új német egység atyjára. Azt szerette volna, hogy a felszólalók között legyen Orbán Viktor is.

Maike-Richter állítólag csak akkor mondott le az elképzelésről, amikor figyelmeztették, hogy „a magyar autokrata Orbán” fellépéséből botrány lehet, és végül sikerült meggyőzni arról is, hogy Merkel beszédet tarthasson a temetésen. Orbán Viktor – emlékeztet a Spiegel – a jelenlegi német kancellár menekültpolitikájának az egyik fő ellenzője az Európai Unióban.

A német közvélemény még arra is emlékezhet, hogy Helmuth Kohlnak utolsó nyilvános politikai fellépése tavaly áprilisban volt, amikor Orbán Viktor nagy sajtófigyelem közepette meglátogatta a visszavonultan, tolószékben élő Kohlt ludwigshafeni házában, miután közös közleményt adtak ki. A látogatást a német sajtóban sokan Merkel menekültpolitikájának a bírálataként értékelték.

Amint az origo.hu írja, a Kohl család és Merkel viszonya meglehetősen hűvös, ennek oka Angela Merkel „politikai árulásával” magyarázható. A jelenlegi kancellár ugyanis Helmuth Kohl felfedezettje, ő nevezte ki Merkelt miniszternek 1994-ben, hogy aztán öt évvel később Angela nyíltan a mentora ellen forduljon, és Kohl felelősségét firtassa pártjuk, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) választási vereségéért éppúgy, mint a CDU akkoriban kitört finanszírozási botrányáért.

Helmuth Kohlt európai tiszteletadás mellett július 1-jén fogják búcsúztatni Strasbourgban. Az eddig bejelentettek szerint a szertartáson beszédet mond Bill Clinton volt amerikai elnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, valamint Angela Merkel kancellár. Jelen lesz a teljes német politikai elit, Kohl kortársai közül pedig mások mellett ott lesz Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök-pártfőtitkár és George Bush is. A hírek szerint a feltörekvő politikai garnitúra jelenlegi nagy sztárja, Emmanuel Macron sem fog hiányozni a búcsúztatásról.

A kormányfő levélben fejezte ki részvétét

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke levélben fejezte ki részvétét Helmut Kohl korábbi német kancellár özvegyének. A dokumentumot a kormányfő honlapján hozták nyilvánosságra csütörtökön.

A levélben Orbán Viktor azt írta: az egyesült Európa nagy építőmesterét veszítettük el Helmut Kohlban, éppen egy olyan időben, amikor az alapító atyák bátorságára, bölcsességére és messze tekintő képességére igen nagy szükségünk lenne.

A magyar kormányfő felidézte: Helmut Kohl a közép-európai nemzetek nagy barátja volt, ezért éreztek és tanúsítottak iránta bizalmat Magyarország mindenkori vezetői. Levelei szerint ma is szükség lenne erre a bizalomra, hiszen Európában közös döntéseket hozni kölcsönös bizalom nélkül nem lehet.

A miniszterelnök hatalmas politikai és morális teljesítménynek nevezte egy nagy nemzet egyesítését úgy, hogy abból a többi nemzetnek is szabadsága és gyarapodása származzék. Mi ezt a szövetséget Németország és Közép-Európa között a jövőben is őrizni és mélyíteni akarjuk – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint ezzel tartozunk a nagy kancellár emlékének is.

A magyar kormányfő levelében arra is kitért: hálás azért, hogy Helmut Kohl barátként tekintett rá és mindig számíthatott segítő tanácsaira.