2024. május 11., szombat

Lázár: Magyarország visszautasítja migránsfalvak létrehozását

Magyarország a leghatározottabban visszautasítja az Unió határainak megnyitását és a migránsfalvak Közép-Kelet-Európába telepítését – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Lázár János (Fotó: MTI)

Lázár János (Fotó: MTI)

Lázár János az Európai Parlament zöld frakciója vezetőjének telepesekre vonatkozó javaslatáról azt mondta, komplett falvakat javasol áttelepíteni Szíriából, illetve a térség országaiból Közép-Európába, így Magyarországra is. Ska Keller a Neue Osnabrücker Zeitungnak adott interjúban állt elő a javaslattal, hogy a menekülteket nagyobb csoportokban kellene betelepíteni Kelet-Európába, így például egy egész szíriai falut Lettországba, mert véleménye szerint a menekültek szívesebben mennek oda, ahol honfitársaik is élnek.

Lázár János erre reagálva hangsúlyozta, minden országnak joga van ahhoz, hogy meghatározza, mi történik a területén, állampolgárai kivel élnek együtt.

Szerinte ezek a viták összekapcsolódnak a biztonság kérdésével, az Európai Tanács ülésének egyik legfontosabb kérdése a biztonság. Hozzátette: ma már olyan Európában kell élnünk, ahol hétköznapivá váltak a kisebb, nagyobb terrorcselekmények, terroresemények.

Lázár János közölte, az elmúlt egy évben nem történt olyan terrorcselekmény Európában, amelynek ne lett volna köze valamilyen formában a bevándorláshoz. Ezeket a terrorcselekményeket első vagy második generációs bevándorlók követték el – tette hozzá.

Lázár János elmondta, óriási vita van az Európai Néppárton és az Európai Parlamentben is a migráció kérdéséről. Magyarország szerint külön kell választani a politikai menekülteket az illegális, illetve a gazdasági bevándorlóktól. Őket Európa határain kívül kell megállítani, ott kell ellenőrzésüket elvégezni – részletezte.

Úgy folytatta: Európába csak azok léphetnek be, akik menedékjogot kaptak, illetve ha valamelyik tagállamnak – gazdasági vagy politikai – érdeke fűződik hozzá, hogy az illetőt – érte felelősséget vállalva – beléptesse.