2024. április 25., csütörtök

A természettudományok népszerűsítése fontos feladat

Tegnap az óbecsei Than Emlékházba látogatott Hajnal Jenő, az MNT elnöke

A Than Emlékház meghívására tegnap Hajnal Jenő, az MNT elnöke Óbecsére látogatott, ahol Bonifárt Lászlóval, az intézményt működtető Than Fivérek Értelmiségi Kör elnökével, dr. Molnár Viktorral, a VMSZ községi szervezetének elnökével, Kinka Erzsébettel, a községi képviselő-testület elnökhelyettesével, Szilágyi Miklóssal, az MNT tagjával, valamint Stefaniga Csaba művelődéssel, civil szervezetekkel és regionális együttműködéssel megbízott tanácstaggal elsősorban a tudományokat és művészeteket népszerűsítő intézmény jövőjéről és fejlesztési lehetőségeiről váltott szó.

A fizikai, kémiai és optikai törvényszerűségeket bemutató interaktív tudományos park, valamint a Than Mór festészetét bemutató kiállítás és Than Károly tudományos munkásságát szemléltető emlékszoba megtekintése után Hajnal Jenő megállapította: az óbecsei Than Emlékház olyan értékeket képvisel, amelyeket meg kell ismerniük az általános és középiskolás diákoknak.

– Nagyon fontos, hogy a diákok megszeressék a természettudományokat, mert egyre kevesebb fiatal választja hivatásául a fizikát, a kémiát, a matematikát, a műszaki tudományokat, és ha ezen nem változtatunk, nem lesznek mérnökeink. Ez a tudományos park ebben segíthet, Than Mór festészete pedig a magyar történelembe enged bepillantást. A művei alapján készült reprodukciók nemcsak történelmi, de művelődés-, művészet- és stílustörténeti ismereteket is nyújtanak a diákoknak – mondta el Hajnal Jenő.

A megbeszélés résztvevői szerint a Than Emlékház jövője érdekében az önkormányzat vezetőivel is asztalhoz kell ülni, az intézmény látogatottságát pedig technológiai fejlesztésekkel és egy, az MNT által is támogatott, iskoláknak szóló, Óbecse és környéke értékeit bemutató kirándulási ajánlat kidolgozásával kellene növelni.

A Than Emlékház működésének anyagi fedezetét Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja, az önkormányzattól is érkezik támogatás, valamint hazai és magyarországi pályázati eszközök is segítik a programok megszervezését. Tavaly több mint 3500-an váltottak belépőjegyet a kiállításaikra, megnyitása, 2013 óta pedig 17 ezer látogatója volt az intézménynek.