2024. április 27., szombat

Gratulációk és intelmek

A joguralom, a jogállamiság és a jószomszédi viszonyok építése tekintetében további igyekezetre szólították fel Szerbiát

Az Európai Unió és a Szerbia közötti csatlakozási tárgyalások keretében kedden este Luxemburgban megtartották a hatodik kormányközi konferenciát, amelyen megnyíltak a 7. – szerzői jogok törvényes szabályozása – és a 29. – vámunió – tárgyalási fejezetek. Jadranka Joksimović, európai integrációért felelős tárca nélküli miniszter álláspontja szerint a fejlemények minden szerbiai polgár számára okot adnak az örömre, hiszen ez a bizonyíték arra, hogy Szerbia megfelelő ütemben hajtja végre a szükséges reformokat. A szerb államvezetés a polgárok érdekében határozta el magát az európai integráció útja és a reformok mellett – nyomatékosította a tárca nélküli miniszter.

– Addig nem tekinthetjük magunkat sikeresnek, amíg a polgárok nem lesznek elégedettek. Hiába válik Szerbia az EU teljes jogú tagállamává, ha a polgárok nem elégedettek az életükkel vagy a joguralom szintjével, esetleg a gazdasági, megélhetési feltételekkel – fogalmazott Joksimović, majd köszönetet mondott az EU aktuális elnöklőjének, Máltának, hogy az utóbbi hat hónapban másodszor nyí1tak meg új fejezetek. Joksimović szavai szerint Szerbia csakis az elvégzett munka függvényében számíthat további előrehaladásra az európai úton.

Johannes Hahn bővítési és szomszédságpolitikai biztos, aki a közelmúltban megejtett belgrádi látogatása alkalmával már kifejtette abbéli véleményét, hogy Szerbia kiérdemelte az újabb fejezetek megnyitását, az elsők között tolmácsolta az EU gratulációit az ország vezetőségének. Szerbia integrációjának másik közismert támogatója, Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter szintén gratulált Szerbiának, amiért újabb lépéseket tett az EU felé vezető úton.

Az újabb fejezetek megnyitása alátámasztja, hogy Szerbia európai perspektívájának nincsen alternatívája – mondta Christian Danielsson, az Európai Bizottság bővítési főigazgatóságának vezetője, és hozzátette, mind a 7., mind pedig a 29. tárgyalási fejezet fontos a szerb gazdaság versenyképessége fokozásának tekintetében. A szerbiai gazdaság idővel az egységes európai uniós piacba integrálódik, a most megnyitott fejezetek pedig ennek a folyamatnak a megalapozásához járulnak hozzá – mondta Danielsson, majd aláhúzta, hogy ha Szerbia az eddigi ütemben és módon folytatja a munkát, az év végéig biztosan újabb fejezetek is megnyílhatnak.

Helena Dalli, Málta európai ügyekért felelős minisztere az elismerő szavakat követően arra hívta fel Szerbia küldöttségének a figyelmét, hogy a jogállamiság, de a joguralom területén is a szerbiai illetékeseknek sokkal nagyobb igyekezettel kell hozzáállniuk a reformokhoz. A Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatását, azaz a jószomszédi viszonyok szavatolását, szintén kiemelkedő feladatként emelte ki a máltai miniszter.