2024. április 27., szombat

Mérgezett a levegő vagy sem?

A vinčai szeméttelepről terjedő füst egészségre káros elemeit nem is vizsgálják

A Belgrád melletti, ám a városhoz tartozó Vinčán már lassan egy hónapja füstöl a szeméttelep. Habár az illetékesek próbálják elfojtani a tüzet, a füst még mindig érezhető a levegőben. Belgrád vezetősége szerint a város területén a levegő minősége normális, hivatalos adatokat azonban nem tettek közzé a levegő minőségéről. Ugyanakkor Ivan Gržetić, a Belgrádi Egyetem Vegyészeti Karának dékánja az N1 televíziónak adott nyilatkozatában kiemelte, a vinčai szeméttelep környékén nem végeznek megfelelő méréseket.

Rodoljub Šabić, a közérdekű információk biztosa és Miloš Janković megbízott köztársasági ombudsman arra kérte a belgrádi városvezetést, tegye közzé a levegő mérésének adatait, ám  a városvezetés ezt visszautasította, mondván, hogy a kérés értelmetlen és indokolatlan, csupán pánikot keltenének a lakosság körében.

Belgrád városvezetése közleményben fordult a nyilvánossághoz, mondván, hogy a Belgrádi Közegészségügyi Intézet jelentéseihez mindenki bármikor hozzáférhet és figyelemmel követheti a vinčai szeméttelepen történt tűzeset óta, miként alakul a levegő szennyezettsége.

Rodoljub Šabić azonban jogosnak tartja a levegő minőségéről készült jelentések közzétételét, és felszólította az illetékes szerveket, hogy tegyenek a kérésnek eleget, majd kiemelte, a városvezetés – úgy tűnik – nincs tudatában annak, milyen szerepe és kötelezettségei vannak egy önkormányzatnak. Azt a megjegyzést pedig, miszerint ezek a kérések rosszindulatúak és pánikkeltés a céljuk, a kommunikáció legalacsonyabb szintjének tartja.

Šabić emlékeztetett arra, hogy a környezetvédelmi törvény kötelezi az illetékes szerveket a teljes és objektív tájékoztatásra.

– A közzétett adatok ellenére, amelyeknek a pontosságát nem lehet megkérdőjelezni, az objektív és teljes tájékoztatás nem hagyhatja figyelmen kívül azt a tényt, amire a szakértők is rámutattak, hogy nem teljes az ellenőrzés, amit végeztek, sem azok az adatok, amelyeket közzétettek. Nem közlik az egészségre káros elemek meglétét és mennyiségét – áll az információbiztos közleményében, majd hozzátette, a városvezetésnek kötelessége lenne megmagyarázni, hogy miért nem végeznek teljes körű méréseket.

A hulladék égetése során ugyanis, legyen szó bármilyen hulladékról, dioxinok és furánok szabadulnak fel. A Belgrádi Közegészségügyi Intézetben azt állítják, hogy a város meghatározta, hogy mit mérjenek a város levegőjében, és sem a dioxinok, sem pedig a furánok nincsenek a listán.

Ivan Gržetić kiemelte, mivel rendkívüli helyzetről van szó, mert a füst tele van szerves, mérgező és kancerogén anyagokkal, követni kell a jelenlétüket a levegőben, és ezt senki nem teszi. Szavai szerint az országban sem laboratóriumi körülmények, sem felszerelés nincs ahhoz, hogy ezeket a méréseket el lehessen végezni.

Gržetić rámutatott arra, hogy a felszerelés több mint félmillió euróba kerül, de szükség van rá, hiszen az ország területén több mint 3500 illegális szeméttelep van, és ezek bármikor kigyulladhatnak, éppen ezen veszélyes összetevők miatt.

Siniša Mali, Belgrád polgármestere a napokban bejelentette, hogy a vinčai szeméttelepet egy külföldi magáncégnek adják át, amely amellett, hogy szanálja majd a területet, az évek alatt felgyülemlett szemetet elektromos áram előállítására használja fel.