2024. április 27., szombat

Emlékezés a zsidó gettónál

A szerbiai zsidóság számára Zimonyban közös emlékhely épül

Pénteken a szabadkai zsidók deportálásának 73. évfordulója alkalmából az emlékezés virágait az egykori gettó helyén, a zsidó áldozatoknak a Papp Pál utcai közraktárak mellett lévő emlékművénél helyezték el a zsidó hitközségek, a város, a hozzátartozók, a magyar és a német nemzeti tanács, valamint a történelmi egyházak képviselői. Szabadkáról 1944. június 16-án 4000 zsidót deportáltak. Csak 1050-en tértek vissza a haláltáborokból. Ma a szabadkai zsidó hitközségnek 250 tagja van.

A zsidó áldozatok emlékműve az egykori gettó helyszínén (fotó: Gergely Árpád)

A zsidó áldozatok emlékműve az egykori gettó helyszínén (fotó: Gergely Árpád)

Az emlékmű megkoszorúzását követően a holokauszt áldozatainak tiszteletére emlékülést tartottak a városháza dísztermében, ahol az egybegyűlteket Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke és Horvát Tímea alpolgármester köszöntötte, majd megemlékeztek az áldozatokról.

– Óvakodni kell attól, amit kiváltságos fejlődésnek nevezhetünk, azaz az államok azon törekvésétől, hogy a gazdasági fejlődést a népek feláldozásával érjék el. Úgy is fogalmazhatnánk, halálozási aránnyal segítve mások jólétét. Európa megélte az ilyen politika következményeit, aminek hitem szerint soha sehol nem szabad megismétlődnie – mondta ünnepi beszédében Horvát Tímea.

Az emlékülésen a gyászolók kádisa Kovács Róbert előadásában hangzott el, ezt követően a jakovói Vožd Karađorđe Általános Iskola diákkórusa ünnepi műsorára került sor.

Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke az emlékülésén üdvözölte elsősorban a holokauszt túlélőit, valamint Szerbia állami tisztségviselőit, a szabadkai önkormányzat és az egyházak képviselőit.

– Ma a 73 évvel ezelőtt elhurcolt négyezer zsidó emlékét elevenítjük fel. Bánatosan előkeressük elhurcolt szeretteink megsárgult fényképeit, és ez csak fokozza fájdalmunkat. Holokauszt nemcsak Szabadkán történt, hanem Vajdaság és Szerbia egész területén. Szerbia zsidó lakosságának a nyolcvan százaléka 1941 és 1944 között teljesen megsemmisült. Szerbia területén is volt haláltábor, mégpedig Belgrádban a Régi vásártéren (Staro sajmište). Ezen a táboron harmincötezer fő ment keresztül, csak a zsidó áldozatok száma meghaladja a hétezer főt. A szerbiai kormány és Belgrád önkormányzata egy bizottságot alapított, amely kidolgozza azt a törvénytervezet, amelynek célja egy intézet létrehozása az egykori haláltábor helyén. Az emlékhely feladata, hogy az összes ott meggyilkolt szerb, zsidó, roma és más áldozatok nevét és történelmét méltó módon megtartsa emlékezetünkben. Reméljük, hogy a Régi vásártéren hamarosan megalakul a holokausztmúzeum, amelyen belül teljes autonómiánk lenne a zsidóság történetének bemutatására. Megemlékezésünk intelme és üzenete a jelen és a jövő nemzedékeihez szól, és minden kétséget kizáróan ez mindannyiunk kötelessége – hangzott el Szabados Róbert ünnepi megemlékezésében.