2024. május 8., szerda
VAJDASÁGI KÖNYVSZEMLE VOLT ZENTÁN

Családias légyott, avagy egy piaci nap könyvekkel

Böndör  Pál dedikál

Böndör Pál dedikál

A Rin-Tin-Tin Klub barátságos kerthelyisége adott otthont pénteken az ötödik, Légyott a könyvvel elnevezésű vajdasági könyvszemlének, amely egyúttal a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok helyi záróeseményét is képezte. A falakon egy-egy zentai pillanatkép lóg, a plafonon az elmúlt idők bulijainak plakátjai vannak kiszögezve, a bárpulton a söröskorsók helyett ezúttal az elmúlt egy év könyvtermése sorakozott. A vajdasági magyar könyvkiadás pár órás ünnepe volt ez, ahol nem elsősorban az eladási mutatók összehasonlítása, a versengés, hanem a találkozás öröme, a tapasztalatcsere, a szellemi értékek megőrzése iránti elkötelezettség áll a középpontban. A zentai piac hátterében pedig sokkal oldottabb a hangulat is, ami nem kizárólag a könyves standok mellett fellelhető, muskátlitól rogyadozó asztaloknak tudható be, hanem a rozsdaszínű falak közötti felszabadult, munkájukat büszkén bemutató „könyvesek” pozitív hozzáállásának is.

Hugyik Richárdot, a zentai Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ igazgatóját kértük meg, értékelje a rendezvényt.

– Az esemény házgazdája és szervezője a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a zEtna Kiadó, ugyanakkor szervezőként tekintünk a Forum Könyvkiadó Intézetre is, és az összes többi vajdasági magyar könyvkiadóra, aki elfogadta a felkérésünket. Akiket viszont önhibánkon kívül nem hívtunk meg, azokat szeretettel várjuk a jövő évben, ugyanúgy bárkit, aki vajdasági magyar könyvkiadással foglalkozik. A Légyott a könyvvel ötödik alkalommal kerül megrendezésre, ebből egyszer volt Újvidéken, a Forum-házban, négy alkalommal pedig Zentán zajlott. Reményeink szerint jövőre is ugyanilyen kiváló minőségben, jó színvonalon, a vajdasági magyar könyvkiadók minél szélesebb körű jelenléte mellett tudjuk a szerzőket, a szerkesztőket és kiadókat bemutatni. Reméljük azt is, hogy a következő évben más vajdasági magyar kulturális központok – Szabadka, Magyarkanizsa, Óbecse, Zombor, Nagybecskerek, Újvidék – is be tudnak ebbe a rendezvénybe kapcsolódni. Képviselőik jelen vannak most is, ugyanis a kiadói tevékenység révén eljönnek Zentára, de a sors úgy hozta, hogy ez a település lett ennek az eseménynek a központja. Ez nem véletlen, mert fontos a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet könyvkiadói tevékenysége – itt mindenképp meg kell említeni Hajnal Jenő nevét, aki támogatója volt ennek a rendezvénynek, külön ki kell emelni Kaszás Angéla, a VMMI tavaly elhunyt könyvtárosának a nevét, aki szintén sokat tett a kiteljesítéséért, és a másik, jelentős és kreatív energiákkal rendelkező kiadót, a zEtnát, Beszédes Istvánnal az élén, aki nagyon sokszínű és hatalmas energiával megáldott képszerkesztői, tördelői, könyvkiadói tevékenységet végez. Nem utolsósorban itt van még a zentai Történelmi Levéltár, amely szintén foglalkozik könyvkiadással, és végül a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ, amely az elmúlt két évben újra ad ki könyveket – igaz, szerény körülmények között, és külső támogatások függvényében.

– Azt láttam a mai napon, hogy a zentai eseményre invitáltak elfogadták a meghívásunkat, és a helytörténet, a filozófia, a szociológia, a publicisztika, a tanulmány- és esszéírás, és persze a széppróza, és a kiművelt, cizellált líra is megjelenik Vajdaságban. Az, hogy egy ilyen kis közösségnek, ami valószínűleg már 200 ezer fő alatt van, az értelmisége világnézetre való tekintet nélkül összejön egy ilyen rendezvényen, el tud beszélgetni egymással és be tudja mutatni a könyveit, szerintem a nehéz körülmények ellenére is előremutató, nem a hanyatlást idézi. A zentai légyottok alkalmával a VMMI oszlopcsarnoka volt a könyvárusítás helyszíne, és a Thurzó Lajos MOK-hoz tartozó Alkotóház adott otthont a könyvbemutatóknak. Ennek az volt a hátránya, hogy zárt körű, azok tértek be, akiket meghívtunk és a könyvkiadók lényegében egymást hallgatták meg. A könyveladás mutatói gyengék voltak, mert az emberek nem jöttek be az utcáról. Beszédes Istvánnal beszélgetve felvetettem, hogy legyen pénteken az esemény, mert itt ezen a napon hatalmas piac van, a város központjában, a piactéren pedig reggel 9-től délig rengeteg ember megfordul. A jogi-adminisztratív intézkedések által megvalósíthatóvá vált ez az ötlet, és a Légyott a könyvvel kikerült a zentai piactérre, ahol a virágárusok között fellelhető könyvárusokat rengeteg ember látogatta meg, átlapozták a könyveket, vásároltak is, és tudomást szereztek arról, hogy hol lehet később is vásárolni. A Rin-Tin-Tin Klubtól és Kosiczky Andrástól lehetőséget kaptunk, hogy bérmentve használjuk a klubot, megtarthattuk a könyvbemutatókat, és az érdeklődők a könyvek átlapozása után szabadon beülhettek, hogy meghallgassák az előadókat. Így családiasabb volt a hangulat és a helyszínváltoztatás jót tett a rendezvénynek. Reméljük, ha a jövőben is Zenta ad otthont a légyottnak, akkor ilyen nyitott formában tudjuk ismét megvalósítani – összegezte a tapasztalatokat Hugyik Richárd.