2024. május 11., szombat

Kvótaeljárás - A lengyel kormánypárt interpellációt nyújtott be az Európai Bizottsághoz

A lengyel kormánypárt interpellációt nyújtott be az Európai Bizottsághoz, melyben azt kérdezi, hogy a testület miért csak három EU-tagország ellen indított kötelezettségszegési eljárást az egyszeri menekültelosztási kvóta nem teljesítése miatt, miközben az összes tagállam csak 18 százalékban tett eleget vállalásának.

Az interpellációt a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt európai parlamenti képviselője, Jadwiga Wisniewska nyújtotta be, aki erről pénteki Twitter-bejegyzésében számolt be. A PiS az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjához tartozik az Európai Parlamentben. 

Wisniewska emlékeztetett arra is, hogy az Európai Bíróságon éppen per van folyamatban, amelyet Magyarország és Szlovákia kezdeményezett, mert szerintük a menekültáthelyezés nem egyeztethető össze az európai uniós joggal. "Az Európai Bizottság miért nem várta ki a három tagország elleni jogi lépések megindításával a bíróság végleges döntését, mintegy előre ítéletet mondva annak törvényességéről?" - tette fel a kérdést Wisniewska.

Hasonlóan érvelt a lengyel külügyminisztérium is a héten kiadott hivatalos közleményében. A tárca úgy értékelte, hogy a kvótaper vége előtt indított kötelezettségszegési eljárás a bírói testületre tett "nyomásgyakorlásként" értelmezhető. Varsó Budapest és Pozsony oldalán avatkozott be a perbe.     A PiS politikusainak nyilatkozatai szerint az Európai Bizottság lépése nem oldja meg az európai migrációs válságot, viszont feleslegesen növeli a politikai feszültségeket az unión belül. Az uniós menekültelosztási politikát a lengyel kormány több tagja elhibázottnak minősítette.