2024. április 27., szombat
SAVAMALA BOTRÁNY

Elkészült az első jelentés

A rendőrség tegnap leadta a Belgrád Savamala negyedében lebontott objektumok körülményeiről szóló első jelentését a felsőbb ügyészségnek, azt azonban az ügyészség nem árulta el, hogy mely épületek bontását öleli fel a jelentés.

Tavaly, április 24-éről 25-ére éjjel álarcosok kíséretében jelentek meg a munkagépek a Száva partján Belgrádban, és amíg a bontás zajlott, az álarcosok fogva tartottak néhány lakost és elvették mobiltelefonjaikat. Annak ellenére, hogy több bejelentés is érkezett az eset kapcsán a rendőrségre, senki nem reagált, a kommunális rendőrség pedig azzal utasította el a polgárokat, hogy az eset nem az ő hatáskörükbe tartozik. Az akkori köztársasági ombudsman, Saša Janković ellenőrzést végzett a rendőrségen, majd megállapította, a rendőrség vezetőinek köréből érkezett az utasítás, hogy ne reagáljanak a bejelentésekre. Az eset kapcsán Aleksandar Vučić akkori kormányfő a városvezetést tette felelőssé, sőt idiótáknak nevezte azokat, akik elrendelték az épületek éjjeli bontását, hiszen illegális épületekről volt szó.

Bár egy éve már az ügy nyomozás alatt áll, ezidáig senkit nem vontak felelősségre, sem politikai, sem pedig büntetőjogi szempontból.

Azon a területen zajlott a bontás, amelyen a Belgrád víziváros elnevezésű projektum megvalósítását tervezték.