2024. április 23., kedd

Egy kis közösség nagy ünnepe

Vasárnap falunapot tartottak Bajsán – A falu díszpolgára címet ezúttal Marinko Stojaković taekwondoedző kapta
A falu elismeréseinek büszke tulajdonosai a helyi közösség tanácsának néhány tagjával (Fotó: Benedek Miklós)

A falu elismeréseinek büszke tulajdonosai a helyi közösség tanácsának néhány tagjával (Fotó: Benedek Miklós)

A Topolya melletti falu 1751. évi újratelepítésének emlékére immár tizenkettedik alkalommal tartottak falunapot, amely érdekes programokat kínált fiataloknak és időseknek egyaránt. 

A rendezvény a helyi közösség ünnepi ülésével kezdődött a Tűzoltóotthon nagytermében. A helybeli Testvériség Művelődési Egyesület Csalogány népdalkörének fellépése után Lackovics Károly, a bajsai helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket:

A díszülés remek alkalmat nyújt arra, hogy visszaemlékezzünk az elmúlt időszak történéseire. Az elmúlt évben az árkok építése, a vízvezeték-hálózat fejlesztése, a park rendezése, az iskola és a falu intézményeinek támogatása volt a prioritás. A medence rekonstrukciója folyamatban van, és reméljük, hogy jövőre ünnepelhetjük a megnyitását. A kulturális élet is nagyon aktív volt, megnyitottuk az új etnoházat is. Kihasználnám az alkalmat, hogy felhívjam a figyelmet a folyónk szennyezésére, amit minél hamarabb meg kell oldani – fogalmazott a tanácselnök. Ezt követően magyar, szerb és szlovák nyelvű szavalatokat hallhatott a közönség, amelynek soraiban jelen volt többek között Dagmar Repčekova, Szlovákia belgrádi nagykövete, Jan Bradek, a Matica Slovačka elnöke, a községi tanács tagjai, valamint a testvértelepülés, Kelebia, illetve a helyi intézmények, szervezetek, pártok képviselői. Ezt követően Stoff Dávid tamburajátéka és a helybeli általános iskola kórusának produkciója következett, majd sor került a falu elismeréseinek ünnepélyes átadására. A díjakat odaítélő bizottság határozata értelmében a falu köszönőlevelében részesült Institorisz László, az Etno Hagyományápoló Kézművesek Körének tagja, Kollár András, a topolyai Ács József Amatőr Képzőművészeti Szakkör tagja, akinek számos alkotásán szerepel Bajsa, Kovács Lóránt, aki nagy szerepet játszott a falu 18. századi történelmét feltáró dokumentumok felkutatásában, valamint Petkov Danica, aki a közelmúltban Liverpoolban megrendezett taekwondo-Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, illetve a moldáviai Európa-bajnokságról ezüstéremmel tért haza olimpiai kategóriában. A falu díszpolgára címet ezúttal Marinko Stojaković taekwondoedző kapta meg, aki többek között a már említett Danica mestere. A faluplakettet a fennállásának ötvenedik évfordulóját tavaly ünneplő Testvériség–Egység Általános Iskola kapta, az elismerést az intézmény igazgatója, Szilágyi Eleonóra vette át. Az ülés végén Repčekova szólt az egybegyűltekhez, és támogatásáról biztosította a közösséget.

SZOBORAVATÓ, KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ

A díszülést követően szoboravatóra került sor, amelynek során Kollár László helybeli képzőművész mutatta be Tomislav Todorović és Slavko Živanović alkotását. Ezután a faluház nagytermében nyílt kettős kiállítás. Egyrészt az idén tízéves Bajsai Művésztelep tavalyi találkozóján készült alkotásokból, valamint a faluhoz kötőtő, korábban elhunyt képzőművész, Dejan Popov műveiből álló tárlatot nyitotta meg Kollár László. Másrészt Cesznak Arnold történelemtanár, a bajsai helyi közösség tanácsának tagja megnyitotta a 18. század második feléből származó dokumentumok kiállítását. A tárlat a Zákó és a Vojnits család magán- és bírósági leveleiből áll össze, amelyek között a legértékesebbnek Bajsa 1759-es adásvételi szerződését tartják, illetve a listát, amelyen több bajsai család és személy is fel van sorolva. Ezt követően Laczkovics Károly és Kislinder Gábor, Topolya polgármestere előkészítették azt az időkapszulát, amelyet az újjáépülő medence alapjában helyeznek majd el.

A program hivatalos részét követően a faluháza udvarán színes program kezdődött, amelynek során többek között megajándékozták a tavalyi falunap óta született 13 lány- és 12 fiúgyermeket, átadták a legjobb tanulóknak és diákoknak, illetve a többszörös önkéntes véradóknak járó elismeréseket, valamint bemutatkoztak a falu szakkörei, sportegyesületei. Ezzel egyidejűleg a helybeli szervezetek, egyesületek sütés-főzés mellett barátkozhattak.

Nyitókép: A falu elismeréseinek büszke tulajdonosai a helyi közösség tanácsának néhány tagjával (Fotó: Benedek Miklós)