2024. április 27., szombat
NATO KÜLDÖTTSÉG BELGRÁDBAN

Szerbia semleges marad

A vonatkozó parlamenti határozat értelmében Szerbia katonailag semleges ország marad, nem lép be egyetlen katonai szövetségbe vagy tömbbe sem – hangoztatta Veroljub Arsić, a köztársasági képviselőház alelnöke, amikor tegnap a NATO Parlamenti Közgyűlése tranzíciós és fejlesztési albizottságának, valamint gazdasági és biztonsági bizottságának Belgrádban tartózkodó tagjaival tárgyalt.

Arsić elmondta: Szerbia a Békepartnerségi Program keretében, a térség békéjének és stabilitásának megőrzése érdekében folytatja a NATO-val való együttműködést. A NATO Parlamenti Közgyűlése hollandiai, törökországi, bulgáriai, lettországi, magyarországi, németországi, romániai, szlovéniai, franciaországi és Crna Gora-i, valamint a társult tagként nyilvántartott Bosznia-Hercegovinából érkezett képviselőivel való találkozón kiemelte, hogy a szerbiai parlamenti küldöttség tevékenyen hozzájárul a Közgyűlés munkájához.

– A köztársasági parlamentben 225-230 képviselő támogatja Szerbia uniós csatlakozását. Ennek köszönhetően a törvények jelentős részét összehangoltuk az EU jogszabályaival, 2018 végéig pedig ilyen tekintetben teljesen felkészülünk a belépésre – mondta Arsić.