2024. április 27., szombat
SZERBIAI NEMZETI BANK

Növekedett a devizatartalék

Május végén 9,49 milliárd euró devizatartaléka volt Szerbiának, 82,2 millióval több, mint áprilisban – közölte a Szerb Nemzeti Bank.

A tartalék növekedése legnagyobb részt annak köszönhető, hogy erősödött a központi pénzintézetnek a bankközi devizapiacon való tevékenysége (145 millió euró intervenciós vásárlását bonyolították le). A közlemény szerint ez a beavatkozás több mint elegendő volt ahhoz, hogy lefedjük a nemzetközi pénzpiacon történt változások okozta kiadásokat, valamint, hogy eleget tegyünk a különféle törlesztési kötelezettségeknek.

A bevételek növekedéséhez hozzájárult a devizatartalékokkal való gazdálkodásból eredő haszon, akárcsak a különféle adományok.

Májusban a bankközi devizapiacon 366,2 millió euróval kereskedtek, ez 91,4 millióval kevesebb, mint az előző hónapban. Az év első öt hónapjában a bankközi kereskedés értéke megközelítette az 1,9 milliárd eurót. Májusban a dinár nominálisan 0,4%-kal erősödött az euróhoz képest, a jegybank pedig 120 millió euró vásárlásával igyekezett enyhíteni az árfolyam-ingadozást – olvasható a közleményben.