2024. április 26., péntek

A külföldön dolgozók védelmében

Aleksandar Vulin miniszter szombaton a Horgos egyes határátkelőnél a külföldi munkavállalással kapcsolatos jogokról és veszélyekről beszélt az újságíróknak

Aleksandar Vulin munkaügyi, foglalkoztatási és szociális ügyekkel megbízott miniszter szombaton a Horgos egyes határátkelőnél a külföldi munkavállalás veszélyeiről beszélt az újságíróknak. Ez alkalomból a határátkelőn a határátlépők az illetékes minisztérium által elkészített tájékoztató anyagot kaptak, amelyben a külföldi munkavállalással kapcsolatos jogokról tájékozódhatnak.

– 2016-ban a munkavállalók közvetítésével foglalkozó foglalkoztatási ügynökségen keresztül külföldön 5057 szerbiai állampolgár vállalt munkát. Fel szeretném hívni a külföldi munkavállalók és a nyilvánosság figyelmét arra, hogy külföldi munkát a törvényben meghatározott feltételekkel összhangban vállaljon mindenki, mert csak így tudhatja magát biztonságban, és ezáltal valósíthatja meg a munkaviszonyból eredő jogait is. Minden határátkelőn a tájékoztató füzetek által tájékozódhatnak jogaikról és kötelezettségeikről, de mindenek előtt a munkavállalók közvetítésével foglalkozó ügynökségeken keresztül. Szerbiában száz ilyen ügynökség szerepel a hivatalos nyilvántartásban. Az említett ügynökségek munkáját a munkaügyi minisztérium ellenőrzi, és rajtuk keresztül állampolgáraink biztonságosan vállalhatnak munkát külföldön. Ne higgyenek azoknak a közvetítőknek, akiket nem ismernek, és ha nem írtak alá szerb nyelvű munkaszerződést, mielőtt elhagyták volna Szerbiát. Ne menjenek külföldre dolgozni, mielőtt pontosan ismernék a bérüket és a munkafeltételeket, ismernék a munkaadó vállalatot. Az összes fontos információ megtalálható a minisztérium honlapján. Mindenkinek felhívnám a figyelmét arra, hogy az ország elhagyását megelőzően tájékozódjanak, ha kell, kérjenek segítséget, mert mindaddig, amíg az ország területén vannak, tudunk segíteni, miután azonban elhagyták Szerbiát, ez már körülményes – mondta Aleksandar Vulin.

Mielőtt valaki külföldön szeretne munkát vállalni, többek között ellenőriznie kell, mit tartalmaz a felkínált szerződés. A munkaadónak tájékoztatnia kell a dolgozót a külföldi élet- és munkafeltételekről a munkaszerződés aláírását megelőzően, szerb nyelvű munkaszerződést kell aláírnia, a munkaadónak munka- és tartózkodási vízumot kell biztosítania. Csak akkor tarthat a munkavállaló igényt a szervezett utazásra a külföldi munkahelyig, a szállásra és étkezésre, valamint a munkahelyre való szervezett utaztatásra, ha azt tartalmazza a szerződés. Külföldön tartózkodás esetén a szerb nagykövetségen vagy konzulátuson kérhetnek segítséget, Szerbiában pedig az ország elhagyását megelőzően, majd a visszatérést követően a felügyelőségi szerveknél a 011/201-7485-ös, vagy a 011/201- 7495-ös telefonszámokon, illetve emailben is az inspekcija@minrzs. gov.rs e-mail-címen.