2024. április 26., péntek

Belőtték magukat a világ élvonalába az adai lovasíjászok

Az adai Lovasvölgy ifjú lovasíjászai a dobogón végeztek az European Grand Prix-n – Boldizsár Kornél néhány éven belül elhozná a versenyt Adára

Az IHAA (International Horseback Archery Alliance) májusban rendezte meg a magyarországi Pomázon az European Horseback Archery Grand Prix elnevezésű három részből álló versenysorozat első állomását, amelyen szerb zászló alatt az adai Lovasvölgy öt magyar lovasíjásza eredményesen versenyezett. Az ifjak között Selemba Zsolt második helyezést ért el, Torma Balázs harmadik lett, és Rusák Dániel is tisztességen helyt állt. A felnőttek között a kezdőként induló Lipinszki Szuzanna kiemelkedő eredményt ért el, akárcsak Boldizsár Kornél, aki a hetedik helyen végzett a tizenegy európai és ázsiai ország lovasíjászait felvonultató megmérettetésen.

Boldizsár Kornél edzésre készen

Boldizsár Kornél edzésre készen

Selemba Zsolt a pomázi versenyen

Selemba Zsolt a pomázi versenyen

Az adai ifjú lovasíjászok talajról is jól lőnek

Az adai ifjú lovasíjászok talajról is jól lőnek

A pomázi verseny résztvevői

A pomázi verseny résztvevői

A nők és a férfiak azonos csoportban versengenek

A nők és a férfiak azonos csoportban versengenek

– Néhány éve csatlakozott az adai Lovasvölgyben zajló lovasíjász-edzésekhez több lelkes ifjonc, akik se lovagolni, se íjazni nem tudtak. Ez időközben megváltozott, mindkettőt megtanulták, és olyan szintre fejlesztették a lovasíjászatot, hogy tavaly eldöntöttem, hogy az idén indítom őket nemzetközi versenyeken. A nemzetközi résztvevők tudásszintjét látva, biztos voltam benne, hogy jók és képesek elérni dobogós helyezést. Rusák Dánielről, Selemba Zsoltról és Torma Balázsról van szó. Az utóbbi két személy az idén fejezte be a nyolcadik osztályt, Rusák Dániel pedig a középiskola első osztályát – mesélte Boldizsár Kornél lovasíjász, az adai Lovasvölgy létrehozója és vezetője, a Katlan hagyományőrző civil szervezet elnöke. Az utóbbi hely a vajdasági és a szerbiai lovasíjászat fellegvára, ahol mindemellett a gyerekeknek lovaglást oktatnak és nyaranta lovas- és életmódtáborokat is tartanak. – Az IHAA által szervezett világszínvonalú nemzetközi versenynek három állomása van. Az idén május derekán tartották meg a magyarországi Pomázon az elsőt, amelyen részt vettünk. A következő Svédországban lesz augusztusban, a harmadik, utolsó versenyt Lengyelországban rendezik meg. A három verseny összesített pontszáma alapján hirdetik ki a végső győzteseket – magyarázta Boldizsár Kornél, aki hozzátette, hogy Svédországban nem versenyeznek, de Lengyelországban igen.

– A pomázi versenyen Szerbia színeiben versenyeztünk, ami azt jelenti, hogy az országnak ez volt az első versenye nemzetközi színtéren. A verseny nagyon összetett, amelyen többféle pályán versenyeznek, és a lovasíjászt próbára teszik többféle stílusban. Az egyik a világszerte nagyon elfogadott magyar stílus, amit a Kassai Lajos által kialakított pálya fémjelez. Ezen a pályán a magyarok világszinten kiemelkedőek, ami Pomázon sem volt máshogyan. A második pálya általában koreai pálya szokott lenni, ami többféle pályát foglal magában. A koreai stílusban nem vagyunk annyira kiemelkedőek, de ezt jobban fogjuk gyakorolni az edzéseinken, hogy a jövőben jobb teljesítményt tudjunk nyújtani. A harmadik pálya általában lengyel pálya szokott lenni, ami erdei vadászatot jelent. Most viszont egy harcmezőpálya volt. Ez egy nagyon komoly ügyességi pálya volt, amelyen nagyon gyorsan kellett reagálni. Ebben a három versenyszámban elért teljes pontszám adta meg a végeredményt, bár minden versenyszámban külön kihirdették a dobogósokat. A felnőttek között az első egy fiatal magyar lovasíjász, Maucha Levente lett, a második helyet Ruszák Mátyás szerezte meg, a harmadik a lengyel Anna Sokolskat, én a hetedik helyen végeztem. A junior kategóriában Maucha Ágnes lett az első, a második Selemba Zsolt és a harmadik Torma Balázs előtt. Az utóbbi két személy az adai Lovasvölgy lovasíjásza. Ez világverseny volt a világ legjobbjaival, a gyerekek mégis megszerezték a második és harmadik helyet a saját kategóriájukban, ami kiváló teljesítmény. A versenyre ugyanis tizenegy országból érkeztek lovasíjászok, mégpedig Nagy-Britanniából, Francia-, Német-, Lengyel-, Magyar-, Svéd-, Finn-, Török- és Írországból, Iránból és Szerbiából. Remélem, hogy a kiemelkedő eredmény hatására még nagyobb kedvet kapnak a lovasíjászathoz, a kemény edzésekhez és a versenyzéshez, ami nem könnyű, mert itt meg kell izzadni az eredményért. Hetente több alkalommal edzünk általában délutánonként. A kedd és a csütörtök az állandó edzőnap, de emellett össze szoktunk hozni néha egy egész napos szombati edzést, ahol van erőnléti gyakorlatsor is – közölte Boldizsár Kornél.

A Lovasvölgy tulajdonosa megjegyezte, hogy azért döntöttek a szerb színekben való versenyzés mellett, mert a magyarországi színekben elvesztek volna a tömegben. Hiszen a magyarok a lovasíjászatban kiemelkedőt nyújtanak, ezt bizonyították Pomázon is, ahol sorra megszerezték az első helyeket. Továbbá ezzel szerették volna fellendíteni a lovasíjászatot Vajdaságban. És nem titkolt céljuk volt, hogy az eredményes szereplés által talán lehetőségük nyílik állami támogatáshoz jutni, mivel ez egy költséges sportág.

– A lovasíjászattal, mint sportággal, Szerbiában és Vajdaságban egyedülállók vagyunk, mások nem gyakorolják. Nem nagy érdeklődés mutatkozik iránta, mivel elég összetett sportág. Hiszen nagyon jól kell lovagolni és íjazni, és mindez még kevés hozzá, mert költséges, komoly anyagi vonzata van. Egy lovasíjász-nyereg 500–600 euróba kerül, az íj 150 euróba, a karbon vessző darabja 7-8 euró. A megfelelő lovat egy évig tart betanítani és a pályát még nem is említettük. A Lovasvölgyben kéthektáros területen hoztam létre a pályákat – közölte Boldizsár Kornél, akinek nem titkolt célja, hogy néhány éven belül Ada és a Lovasvölgy is része legyen az European Grand Prix-nek, amihez viszont évente egy nemzetközi színvonalú versenyt kellene szervezniük:

- A pályák jórészt rendben vannak, csak lóhiányunk van. Ahhoz, hogy egy lovasíjász-versenyt rendezzünk, legalább 20–30 lóra van szükség. Sajnos nekünk nincs ennyi lovunk. Ehhez ki kell képezni minél több lovat, ezen vagyunk, csak ez sok pénzbe kerül. A lehetőség meg van arra, hogy megszervezzük a versenyt, ami az elkövetkező két-három év céljai között szerepel – nyilatkozta.