2024. április 27., szombat

A Vigadóban ünnepelt a Palics MME

Az évadzárón az egyesület minden szakcsoportja fellépett

A palicsi Vigadóban került megrendezésre csütörtökön este a Palics Magyar Művelődési Egyesület évadzáró műsora, melynek keretében az egyesület keretében működő szekciók tagjai, a néptáncosok, az irodalmi csoport, a Napsugár citerazenekar, a Szederinda népdalkör és a Palicsi Színjátszó Grund léptek fel.

Csiszár Molnár Anna, az egyesület elnöke lapunknak elmondta, az elmúlt egy évben a szakosztályaik számos versenyen vettek részt, és szép sikereket értek el, így az óvodások, azaz a Tipegő tánccsoport a Kőketáncon bronzérmes lett, az alsós táncosok, azaz a Sziporkák eljutottak a budapesti néptánc-fesztiválra, a felsős néptáncosok, azaz a Bokréta csoport pedig Székesfehérváron szerzett ezüst elismerést. A Napsugár citeracsoport részt vett a szenttamási Arany citera versenyen, ahol ezüstérmet nyert, a Palicsi Színjátszó Grund pedig első helyezést ért el az ÁMV-n, a Suliszínház Fesztiválon és a bácsfeketehegyi Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozón is, és tagjai most utaztak el Pécsre, a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozóra, amire eredményeiknek köszönhetően kaptak meghívást.

– Egyesületünk 2006-ban alakult meg. Kezdetben csupán a Szederinda népdalkör működött, majd pár év múlva megalakult az első gyermeknéptánc-csoport is, melyből azóta óvodás, alsós és felsős csoportot is alakítottunk, van citerazenekarunk, irodalmi szekciónk, színjátszó csoportunk is, emellett egyéb programokat is szervezünk, például farsangot, de van játszóházunk és harmadik éve nyári napközink is, mely június utolsó két és július első két hetében minden hétköznap várja a gyerekeket a palicsi iskolában. Jelenleg több mint 150 tagunk van, és csak azért nincs lehetőség a bővülésre és új szekciók indítására, mert egyelőre helyhiánnyal küzdünk és amiatt is nagyon gondosan kell terveznünk, szerveznünk a munkát, mert hazai és külföldi pályázati pénzekből működtetjük az egyesületet – mondta az elnök.

Csiszár Molnár Anna még hozzátette, amikor majd elkészül a Palicsi Művelődési Ház, ez a probléma megoldódik, de addig is a próbák és a fellépések felváltva a helyi közösségben, a palicsi iskolában, a palicsi könyvtárban vagy pedig a Vigadóban zajlanak, attól függően, hol kapnak éppen helyet. A művelődési ház nemcsak egy állandó helyet jelent majd a próbák és fellépések megtartására, hanem új szakosztályok is beindulhatnának, így indulna moderntánc-csoport, felkarolhatnák a képzőművészeket, fotósokat, kézimunkázókat is.