2024. május 8., szerda

Ifjúsági klubhelyiség készül

Újabb tartalmak, pezsgő élet a magyarkanizsai ifjúsági irodában

Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodája sikerrel pályázott a szerbiai ifjúsági és sportminisztériumnál a helyi önkormányzatok számára a helyi szintű ifjúságpolitika megvalósítására kiírt projektre. Az Aktív fiatalok közössége Magyarkanizsa községben című pályázattal a magyarkanizsaiak pontosan 518.530 dinárt nyertek a Generáció Civil Szervezet, az ICR – Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ, a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont partnerségével. Hogy ezt a 2018. január elsejéig felhasználható összeget mire fogják fordítani, arról Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester jelenlétében Kovács Vecei Sára ifjúsági koordinátor és Lukić Bošnjak Dragana, az ICR munkatársa számolt be.

Kovács Vecei Sára beszámolójában részletesen ismertette az előttük álló időszak feladatait, elmondta, hogy projektjük elsődleges célja, hogy a fiatalok közösségi élete fejlődjön, hogy kisközösségek alakuljanak ki, másodsorban, hogy bevonják őket a község életébe:

A projekten keresztül a fiatalok kreativitását is szeretnék fejleszteni (kép: Puskás Károly)

A projekten keresztül a fiatalok kreativitását is szeretnék fejleszteni (kép: Puskás Károly)

– Nem titkoltan bevonjuk az internetet és a számítógépes világot is a munkánkba, bemutatva azonban annak másfajta felhasználási részeit – fejlesztve ezzel a kreativitásukat és a jövőképük tudatosabb alakítását. Megvalósítandó feladatunk, hogy az emeleti teremből ifjúsági klubot alakítsunk ki, amely közösségi térként funkcionál majd. Itt kisebb előadásokat, alkotóműhelyeket, találkozókat, vitaesteket tarthatunk. Egy olyan helyet képzelünk el a fiataloknak, amelyet közösen töltünk meg tartalommal. Projektünk másik feladata, hogy a községbeli fiatalok honlapját, a www.youthka.rs-t átalakítsuk, fejlesszük, frissítsük – ez a könnyebb tájékoztatást szolgálja. A weboldal elképzelésünk szerint a fiatalok nyelvén, az őket megfogó dizájnnal lép majd színre – mondta Kovács Vecei Sára, majd így folytatta:

– A projekt másik részét különféle előadások és workshopok képezik. A kreatív írás nevű alkotóműhely tíz fiatal bevonását jelenti a blogírásba. A különféle kreatív feladatokon keresztül szeretnénk, hogy a fiatalok egy másfajta kreativitást éljenek meg, illetve hosszú távon célunk, hogy a weboldalra folyamatosan blogoljanak a községi eseményekről, megéléseikről. A kreatívírás-órákat T. Kiss Tamás fiatal kanizsai író vezeti majd, aki példaképként is jelen lehet a fiatal írni vágyók életében. A hétköznapi internethasználat előadás a nagyközönségnek szól, célja, hogy megmutassa a weboldalak fontosságát, hogy bemutassa a weboldalak felépítésének pszichológiáját, és hogy kicsit beszéljünk az internetmarketingről, illetve a netikettről is. A másik előadás a webfejlesztők, dizájnerek, programozók szerbiai továbbtanulási és munkába állási lehetőségeit járja körbe – ezt a Beszédes József középiskolában valósítjuk meg, bemutatva egy sikeres szabadkai céget, akiknél már gyakornoki munkák is elérhetőek.

Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester is örömét fejezte ki, hogy a fiatalok sikerrel jártak, és hangsúlyozta, ez is talán motiváló lehet az itthon maradásban, bizonyítandó, hogy helyben is lehet boldogulni és fejlődni, és ebben az önkormányzatra is számíthatnak, mely a fiatalok mellett áll teljes mellszélességgel.

– Magyarkanizsa község önkormányzatának fontos feladata és célja, hogy a fiataloknak olyan alternatív mozgásteret biztosítson, ami egy kicsit szélesebbre nyitja a látókörüket. A külföldi magas fizetésekkel nem tudjuk felvenni a versenyt, ám az itt maradóknak a környezet otthonossá tételével igen. Hátha a fiatalok úgy döntenek, számukra is fontos a közösségi élmény, amit Nyugat-Európában minden bizonnyal mellőzniük kell, ez is talán marasztaló lehet számukra. Bízom benne, hogy találnak olyan táptalajt és kapcsolatokat, ahol kiélhetik azokat a kezdeményezéseiket, amikre vágynak – fogalmazott a polgármester.

Az ifjúsági iroda ajtaja tehát nyitva áll a fiatalok előtt. Várják mindazon 15 és 35 év közöttieket, akik ötleteikkel szeretnének hozzájárulni a tartalmasabb ifjúsági élethez. Nyáron az iroda programjai a Tisza-parton várják az érdeklődőket. Facebook-oldalukon folyamatosan frissítik a készülő megmozdulások listáját, a fiatalok ott is tájékozódhatnak.