2024. április 26., péntek
KOSÁRLABDA – NBA

Curry tripla duplája értékesebb volt Jamesénél

Magabiztosan vezet a Golden State a nagydöntőben

A Golden State Warriors hazai parketten másodszor is legyőzte a Cleveland Cavaliers csapatát az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) idei nagydöntőjében. A sorozatban harmadik fináléjukat játszó csapatok az első, viszonylag védekezősebb felvonástól (113:91) eltérően most pontgazdag találkozót játszottak (132:113), a nézők az első negyedben például 74 pontot láthattak (40:34).

A nagy számok és statisztikai adatok összecsapásán két tripla dupla is született: a házigazdák sztárirányítója, Stephen Curry 32 pontot, 11 gólpasszt és 10 lepattanót írt be, míg a vendégek nagyágyúja, LeBron James 29 pontja mellé 14 assziszt és 11 lepattanó társult. A kiváló egyéni teljesítményét azonban csak Curry tudta hatékonyan csapata javára fordítani, hiszen +21-es hasznossági indexszel zárt, James Clevelandje viszont –2-es mutatót produkált a sztár játékban töltött ideje alatt.

A találkozó legeredményesebb játékosa a Golden State erőcsatára, Kevin Durant volt, aki 33 egységet szerzett, és megközelített egy nagyon kevesek által elért statisztikai álomhatárt is: mindössze két labdaszerzésnyire volt attól, hogy az „5-ből 5”-ösök válogatott körébe kerüljön. Az érdekes statisztikai eredményhez egyazon mérkőzésen kell elérni legalább 5 pontot, 5 gólpasszt, 5 lepattanót, 5 labdaszerzést és 5 dobásblokkolást (Durant 33/6/13/3/5-tel zárt). Az ezt teljesítők illusztris társaságába olyan játékosok tartoznak, mint Vlade Divac, Hakeem Olajuwon vagy Andrei Kirilenko.

NBA, döntő: Golden State–Cleveland 132:113 (az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása 2:0).