2024. április 27., szombat

Az akvarell bűvöletében

Penovác Endre képeiből nyílt kiállítás az újvidéki Művelődési Központban
(Léphaft Pál fotója)

(Léphaft Pál fotója)

Egyedülálló élményben lehetett részük azoknak, akik eddig nem vettek részt látványfestészeti akción, hétfőn este ugyanis az újvidéki Művelődési Központ Képzőművészeti Szalonjában megrendezett kiállítása keretében Penovác Endre festőművész a helyszínen be is megmutatta, hogyan készülnek szemet gyönyörködtető macskás képei.

Peđa Aćimović, a Galerija A akvarellgaléria alapítója, a festő közeli barátja megnyitójában beszélt arról, hogy a topolyai festő a művészet szerelmese, aki nem ragaszkodik egyetlen témához vagy megközelítéshez, hanem kedvét leli a kísérletezésben, és habár az utóbbi években akvarelljeivel keltette fel a művészeti világ figyelmét, kiállításain más technikákkal készült alkotásai is sikerrel szerepelnek. Aćimović kiemelte, egy műalkotás ereje egyébként sem a technika függvénye, az csupán eszköz, amelynek segítségével a festő a szemlélőhöz hozza közelebb az alkotást. Penovác Endre művészetében pedig minden megélt mozzanat fontos, hiszen nem fénykép, hanem tapasztalat alapján fest, a kontrasztok pedig kiemelt jelentőségre tesznek szert, mert az élet racionális és irracionális részét egyaránt képesek megjeleníteni.

A megnyitó közben a festő megkezdte az előkészületeket, majd elmondta közönségének, hosszú évekig kísérletezett az anyaggal, az akvarell esetében pedig különösen fontos, hogy az alkotó körültekintően válassza meg a papír, illetve a tus fajtáját, de szem előtt kell tartani azt is, hogy minden tusfajta másként viselkedik a papíron. Végigkövethettük, hogyan áztatja, simítja, szárítja a papírt a festő, amely előkészületek döntő fontosságúak az alkotás során. A nedves papíron szétfutó tus az irracionalitás terepe, amit a művész csak részben képes irányítani, mert ilyenkor mindig történik valami váratlan, míg a racionalitás az alkotás második, az alkotó által tudatosan irányított fázisában kerül előtérbe. A két véglet tehát egységet alkot, Penovác Endre pedig arra törekszik, hogy akvarelljei is tükrözzék ezt a filozófiát.

A festő a közelmúltban tért haza Kínából, ahol Qingdao városában egy akvarellfesztiválon vett részt.

– Nem titok, hogy tanulok a kínai akvarellfestőktől, átveszek tőlük dolgokat, amiket persze ötvözök a nyugati kultúrával. Azt hiszem, négy évvel ezelőtt vettem részt egy nagy sanghaji nemzetközi akvarellkiállításon. Azt vártam, hogy jórészt a tradicionális kínai festészettel fogok majd találkozni, de ebből szinte semmit nem láttam. Ők utánozzák a nyugati festészetet, én pedig inkább Kína felé fordulok – mondta a fekete macskás akvarell elkészítése után Penovác. Azt is megtudtuk tőle, az inspirálja, ami a téma mögött van, vagyis ahogyan és amilyennek látjuk a környezetünket, a világunkat, és az is, amilyenek mi vagyunk ebben a világban. Ilyenkor pedig már szinte mindegy, mi a téma. Kiemelte, vannak azért szerencsés találkozások, mint jelen esetben a macska szőrzetének megjelenítése és a vizes technika kombinációja, a témától függetlenül alkotásaiban azonban közös az az ellentét, hogy bizonyos dolgok szabadjára vannak engedve, vagyis a technika révén létrejöhet a csoda, bizonyos tényezőknek pedig az alkotó szándékai szerint kell alakulniuk.