2024. április 27., szombat

Az Európai Egyházak Konferenciájának küldöttsége Újvidéken

Igor Mirović tartományi kormányfő tegnap Újvidéken fogadta az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) magas rangú küldöttségét, melyet Christopher Hill, e nemzetközi vallási szervezet igazgatóbizottságának elnöke vezetett.

A delegáció a jövőre Újvidéken megtartandó CEC-közgyűlés előkészületei keretében látogatott a tartományi székvárosba. Az Európai Egyházak Konferenciájának tagságát 120 hagyományos egyház és vallási közösség alkotja, köztük a Szerb Pravoszláv Egyház, amely 2018-ban a közgyűlés házigazdája lesz. A CEC-küldöttség tájékoztatta a tartományi kormányfőt a következő közgyűlés témáiról, és elégedettségének adott hangot, amiért a tanácskozást Szerbiának éppen ebben a részében tartják, ahol hagyományosan sok kultúra, vallás és nemzet van jelen.

Igor Mirović elmondta: kormánya azon fog munkálkodni, hogy Újvidék jó házigazda legyen, és hogy az összejövetel végső üzenete követendő regionális példaként tüntesse majd fel Vajdaságot és annak székvárosát. A tartományi kormányfő szavai szerint Szerbia számára a fontos témák közé tartozik a kulturális és vallási hagyaték védelme, különös tekintettel a posztkommunista országok viszonyulására az egyházakhoz és a templomokhoz.

Mivel 2021-ben Újvidék lesz Európa kulturális fővárosa, a KEK az újvidéki közgyűléssel is hozzá szeretne járulni a székvárosnak és egész Vajdaságnak mint multikulturális és sokvallású közösségnek a népszerűsítéséhez – mondták a küldöttség tagjai Mirović kormányfőnek. A brüsszeli székhelyű Európai Egyházak Konferenciájának egyebek között az a feladata, hogy képviselje a tagság érdekeit a nemzetközi intézményeknél, mint amilyen az Európai Bizottság és az Európai Parlament – áll a tartományi kormány sajtószolgálatának közleményében.