2024. április 27., szombat
BAJNOKOK LIGÁJA

Megvédheti címét a Real Madrid?

Komoly trónkövetelő a Juventus a gigászok harcában

Ma 20 óra 45 perces kezdettel a cardiffi Millennium Stadionban csap össze a címvédő spanyol Real Madrid és az olasz Juventus a Bajnokok Ligája döntőjében. A rekorder, 11-szeres győztes királyi gárda a torna történetének – a bajnokcsapatok Európa-kupáját is beleszámítva – első címvédője lehet, míg a Juventus a harmadik európai csúcshódításáért lép pályára. A gigászok legutóbb a 2014/15-ös kiírás elődöntőjében találkoztak, akkor a torinóiak jutottak a fináléba, ahol azonban alulmaradtak a Barcelonával szemben. A Real az elmúlt négy évben harmadik döntőjét játssza.

Cardiff utcáit ellepték a mérkőzéssel kapcsolatos relikviák

Cardiff utcáit ellepték a mérkőzéssel kapcsolatos relikviák

Fölényes játékkal, meggyőző csoportteljesítménnyel és – legtöbbször – magabiztos párharcsikerekkel jutott el a Real Madrid és a Juventus is a BL-fináléba. A spanyolok a rekordgólgazdag F csoportból csak a Dortmund mögött jutottak ugyan tovább, később azonban az egyenes kieséses szakasz mindhárom fordulójában – kiváló csapatok ellen –remekül játszva léptek a következő fordulóba. A Napoli legyűrése után a Bayern Cristiano Ronaldóékat hosszabbításra kényszerítette, amelyet a madridiak már három góllal nyertek meg, az elődöntő városi rangadóján pedig nem sok kételyt hagytak afelől, hogy ők vagy Diego Simeone futballistái játszanak-e ma Cardiffban.

A Zebrák még a Realnál is bámulatosabb teljesítménnyel meneteltek: összesen két gólt kapva, fölényesen nyerték meg csoportjukat a Sevilla előtt, majd az egyenes kieséses fázisban kétszer verték a Portót. Nem kaptak gólt a Barcelona ellen sem, és kétszer győzték le a Monacót az elődöntőben, különös rekordjuk lehet pedig, hogy az egyik leggólgazdagabb BL-sorozatban állíthatják fel a legkevesebb gólt bekapó csapat rekordját.

A Felix Brych sípmester vezette döntőben nagy kérdés lesz, hogy a Real lehengerlő támadófocija vagy a Juve megfontoltabb, betonkemény védekezésre alapuló, de kellőképpen veszélyes játéka lesz a meghatározó.

Százszázalékos formában várja az összecsapást Gareth Bale, a címvédő gárda walesi nagyágyúja, aki az egyetlen játékos lesz a mai találkozón, aki „hazai” pályán nézhet az ellenfél szemébe: „Nagyon jól vagyok, teljesen felépültem a sérülésemből, kemény munkát végeztem a találkozó előtt. Nagyon csalódott lettem volna, ha nem sikerül játszanom, ezért mindent beleadtam a felépülésbe és a felkészülésbe.”

Kizárólag a győzelemre koncentrál, bár két lábbal a földön áll Zinédine Zidane, a Real francia edzője, aki korábban játékosként is a magasba emelhette a Blancókkal a BL-serleget. A francia külön kiemelte a Juve-hálóőr Buffon képességeit, majd elárulta, egyáltalán nem tekinti magukat könnyű favoritoknak: „Felnőtt ember és jobb játékos lettem a Juventusban, ami egy hatalmas klub. Nagyon különös érzés lesz játszani ellenük, csodálatos mérkőzés lesz, mindkét csapat megérdemelten került ide. Egyáltalán nem vagyunk favoritok, a Juventus ellen nagyon nehéz gólt szerezni, és nem csak a védekezés az erősségük” – számolt be várakozásairól Zidane.

Nem számol a döntőbeli vereséggel Massimiliano Allegri, a Juventus mestere: „Vajon tanultunk-e valamit az elbukott 2015-ös döntőből? Mindennap tanulsz valamit, hát még egy BL-döntőben! Csak nagyon kevés embernek adatik meg, hogy magasba emelje ezt a trófeát, nem mindennap játszik finálét az ember. Három év alatt másodszor járunk itt, és most nekünk kell megszereznünk a serleget!” – nyilatkozta lelkesen az edző, majd a szakmai kérdésekre is rátért: „A Realnak számos erőssége van, egy kiemelkedő csapatról van szó, remek sebességgel és kiváló technikai tudással. Megszoktuk a nagy téttel bíró meccseket, és jó döntőt fogunk játszani. Egészen más lesz a hozzáállásunk, mint 2015-ben. Az akkori felálláshoz képest számos poszton váltottunk, magabiztosabbak lettünk, és tisztában vagyunk saját képességeinkkel” – érvelt a szakember, majd hozzátette, nem tartja elképzelhetetlennek, hogy 120 percet fognak játszani.

Korrekorder lehet a BL-döntők történelmében Gianluigi Buffon, az olaszok legendás kapusa. Buffon Puskás Ferenc csúcsát adhatja át a múltnak. A magyar legenda 39 évesen és 39 naposan lett BEK-győztes a Reallal, Buffon pedig a döntő napján – azaz ma – 39 éves és 128 napos.

Valódi háromesélyes mérkőzésre számítanak a fogadóirodák a ma esti találkozón, hiszen a döntetlen végkimenetelre közel ugyanakkora oddsokat kínálnak, mint az egyik vagy másik csapat 90 percben megszerzett győzelmére. A szorosnak várt kimenetelre utal továbbá, hogy a döntetlen szorzója nagyot esett az elmúlt napokban – a William Hillnél például 3,25-ről 3,10-re.

A nagyobb irodák számait figyelve leszögezhető, hogy a Realt tartják némileg esélyesebb félnek: a Blancók szorzója 2,6-2,7 körül mozog, míg a Juve győzelme egy árnyalattal többet, 2,8–3-szoros pénzt hozhat a konyhára. Érdekes az is, hogy több cég számait összevetve találhatunk olyan együttállást, amelyben a Juve szinte esélyesebbnek tűnik – a Betathome-nál például 2,8 körül van a Juve-odds, és esik, míg a Unibetnél 2,75 a szorzó a Realra, növekvő tendenciával.