2024. április 27., szombat

Kis község, kis ipari park

Jelenleg 20 hektáron három cég működik az ipari parkban – Kevés alkalmazottjuk van

A kishegyesi önkormányzat húsz évvel ezelőtt fogalmazta meg, hogy ipari parkot kell létesíteni a község területén. Csak lassan teremtődtek meg a feltételek a kivitelezés megkezdéséhez, de mára három cég telepedett meg az autóút bácsfeketehegyi leágazása melletti ipari zónában.

Kukoricaföldek közül nőtt ki a kishegyesi ipari park (kép: Lakatos János)

Kukoricaföldek közül nőtt ki a kishegyesi ipari park (kép: Lakatos János)

A kezdeti elképzelés, hogy a község polgárai közül több százan kapnak munkát az ipari parkban, sajnos nem valósult meg maradéktalanul: mindhárom üzem csak néhány tíz dolgozót foglalkoztat. Viszont húsz év alatt annyit változott a helyzet, hogy egy nagy, több száz munkást foglalkoztató gyár nem biztos, hogy találna elegendő munkást a községben. A munkaképes lakosság nagy százaléka mára már külföldön keresi a boldogulási lehetőségeket. A helyi kis- és közepes vállalkozások a közelmúltban még válogathattak a munkaerőben, amit néhány jócskán ki is használt, ma viszont lepkehálóval fogdossák össze a munkásokat. Talán idejekorán kellett volna gondolkozni a dolgozók munkafeltételein és megtartásán, de ez egy másik téma. Az ipari parkba érkező cégek ma már nem számíthatnak néhány tíz munkásnál többre a községből, hacsak nem kínálnak eszméletlenül magas fizetést.

Szűgyi István, a kishegyesi községi képviselő-testület elnöke mondhatni a kezdetektől fogva jelen volt az ipari park megvalósításában. Elmondása szerint a község mindent megtett azért, hogy létrejöjjön az ipari park.

– A kishegyesi ipari park tulajdonképpen a bácsfeketehegyi kataszteri község területén van. Az ötlet több, mint 20 éve vetődött fel: szerettük volna kihasználni községünknek ideális helyzetét, hogy főút és fő vasútvonal közelében van. Egy olyan ipari parkot szertettünk volna kialakítani, amellyel a kishegyesi polgárok munkalehetőségét javítani tudjuk. Amint említettem, ez már több mint húszéves elképzelés, és hála istennek, mára már valóság. Az autóút bácsfeketehegyi leágazása és Bácsfeketehegy között alakult ki az ipari park, ahol jelenleg három működő cég van. Tulajdonképpen a község mindent megtett a megfelelő infrastruktúra érdekében, vagyis, hogy szilárd burkolatú utak, áram, gáz és víz is legyen az ipari parkban. Az önkormányzat közbenjárására ezek a dolgok megoldódtak – mondta el a kkt-elnök.

A kishegyesi ipari parkban három cég már működik, de Szűgyi bízik benne, hogy ezzel nem fog leállni a fejlődés. Ám az optimista hozzáállás mellett nem elégedett maradéktalanul a megvalósultakkal.

A Ravago szürke és teljesen automatizált gyára

A Ravago szürke és teljesen automatizált gyára

– Remélem, hogy az ipari park növekedése, terjedése folytatódni fog. Kellett egy első fecske, amely idejött és látta, hogy Kishegyes község és az önkormányzat mit tud nyújtani. Ilyen értelemben a hírünk már elment, az első céget követte másik kettő is. Igaz, mi annak idején úgy gondoltuk, hogy olyan cégek jönnek, amelyek több száz munkást alkalmaznak majd. Sajnos, ez nem így alakult, olyan cég még nincs, amely több száz munkást alkalmazna, és félig-meddig megoldaná a munkanélküliség kérdését. Természetesen, ez nem bátortalanít el bennünket attól, hogy újabb beruházókat hozzunk ide. A lehetőség adott, területileg és mindenféleképp. A földrajzi helyzet kedvező, és minden adott, hogy előbb vagy utóbb ez egy virágzó ipari park legyen. Merem remélni, hogy előbb – fogalmazott Szűgyi, de hozzáfűzte, hogy az utóbbi időben a gazdasági mozgások nem olyanok, hogy napi szinten jelentkezzenek beruházók. Ennek ellenére a kkt-elnök úgy látja, hogy az ipari parknak van létjogosultsága és jövője.

Kishegyes község önkormányzata 2004-ben kijelölt egy részt a község területén, azzal a céllal, hogy ott létrejöjjön egy ipari park, mondta el Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere.

– Az ipari park Bácsfeketehegytől 500 méterre, az E-75-ös autópálya lejáratánál található, a régi E-5-ös út mentén. Elsőre 40 hektár lett kijelölve erre a célra, amiből 20 hektárt közművesítettünk. Ez azt jelenti, hogy trafóállomást telepítettünk, kút létesült 2008-ban, s ezáltal biztosítva lett a víz. A régi út és bekötőút közé körforgalmat építettünk, valamint kb. 1200 métert leaszfaltoztunk az ipari park területén. Jelenleg a körforgalom kivilágításán dolgozunk, valamint fényvisszaverő jelzések felszerelésén – számolt be Kerekes, majd elmondta, hogy az ipari parkban lévő cégek közül jelenleg kettőben folyik munka.

Egy kőhajításnyira található az autóúttól

Egy kőhajításnyira található az autóúttól

– Jelenleg három cég üzemel az ipari park területén. Elsőként egy malom létesült, amely pillanatnyilag Don-Don néven üzemel. Az újvidéki PIB Kft. vásárolta meg a már korábban kiépített tésztagyárat, és a közelmúltban létesült a Ravago gyára, amely takarmány-adalékokat gyárt. Jelenleg a malomban és a Ravagóban folyik termelés, a tésztagyárban pedig a munkások betanításán dolgoznak. Hamarosan itt is beindul a termelés, és több tíz embert fognak alkalmazni – számolt be az alpolgármester.

A kishegyesi ipari park legújabb beruházója a belga Ravago. A cég közel 5 millió eurós befektetésének köszönhetően a régió legkorszerűbb takarmányadalék-gyára épült fel. Az építkezési munkálatokat a szintén belga Cordeel cég végezte el, a gyárat pedig a svájci Buhler cég berendezéseivel szerelték fel.

A gyár éves szinten 12 ezer tonna adalékot fog gyártani, ami az egész régió szükségletének az egynegyede. Elmondható, hogy egy európai színvonalú gyár létesült Kishegyes község területén, amely a legkorszerűbb gyártási feltételeknek is eleget tesz. Nem hivatalos forrásból még olyan információhoz is hozzájutottunk, hogy a gyárba bevezető aszfaltút is megfelel a legszigorúbb EU-s előírásoknak. Igen örvendetes, hogy egy ilyen modern üzem létesült Kishegyes területén, talán az egyetlen szépséghibája a helyiek szempontjából, hogy teljesen automatizált gyárról van szó. Magyarán: alig alkalmaznak néhány helybelit.