2024. április 27., szombat

Ötszázhatvan hektárral nagyobb öntözhető terület

Tartományi támogatás száz gazdának
A szabadkai Amstadt Tamás és Vuk Radojević (Dávid Csilla felvétele)

A szabadkai Amstadt Tamás és Vuk Radojević (Dávid Csilla felvétele)

A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság tegnap újabb 100 mezőgazdasági termelővel kötött szerződést vissza nem térítendő támogatások folyósítására öntözőrendszerek vásárlására és kutak fúrására. A szerződéseket a tartomány részéről Vuk Radojević illetékes titkár a Vajdasági Gazdasági Kamarában írta alá a termelőkkel. Elmondása szerint a tartományi titkárság törekvései meghozták a várt eredményeket, és egyre több negyven évnél fiatalabb termelő, illetve a gazdaság hordozójaként bejegyzett hölgy jelentkezik a pályázati felhívásokra. Az ő esetükben a költség-visszatérítés eléri a 70 százalékot.

– A befektetések értéke 65 millió dinár, ehhez a titkárság mintegy 40 millió dinárral járul hozzá. A támogatásnak köszönhetően további 560 hektáron alakítanak ki öntözőrendszert. Ezzel együtt 307 sikeres pályázóról számolhatunk be. A befektetés értéke több mint 260 millió dinár, ebből a titkárság részvétele mintegy 146 millió dinár. Ennek köszönhetően 1700 hektár kerül öntözőrendszer alá. Ez mindenképpen az agrárpolitika, a mezőgazdasági termelés további fejlesztését jelenti Vajdaságban. Meggyőződésem, hogy titkárságunk továbbra is ugyanilyen lendülettel segíti majd a termelők munkáját. Ebben a körben legtöbben Ruma község területéről pályáztak, és a 100 termelő közül 63 negyven évnél fiatalabb vagy hölgy, illetve olyan személyek, akik esetében a termelés nehezebb körülmények között zajlik – mutatott rá Vuk Radojević.

Jánosi Teréz (Dávid Csilla felvétele)

Jánosi Teréz (Dávid Csilla felvétele)

A kupuszinai Jánosi Teréz és családja gyümölcstermesztéssel foglalkozik. A pénzt csöpögtetőrendszer kialakítására fordítják majd. Elmondása szerint nagyon nagy segítség ez a támogatás, mivel öntözés nélkül a termelés igencsak nehézkes.

– Egyre nagyobb a szárazság, és látjuk a gyümölcsön, hogy egy darabig tűri, de mikor eljön a forróság, nagy szükség van a csöpögtetőrendszerre. Kutunk eddig is volt, ömlesztettük a vizet, a csöpögtetőrendszer viszont sokkal célszerűbb. A gyümölcsfák telepítésekor a minisztériumnál igényeltük az országos támogatást, most pedig a csöpögtetőre sikeresen pályáztunk az illetékes titkárságnál – tette hozzá Jánosi Teréz.