2024. április 27., szombat
PORTRÉ

Hogyan repült a csúcsra a Maastrichti Pillangó?

Harminchét év után újra holland Grand Tour-győztes született

Mi kell hozzá, hogy egy kiváló kerékpáros időfutam-specialista felülmúlja saját magát, és ne csak a másodpercek elleni magányos küzdelemben legyen a mezőny legjobbja? Hogyan tudja a kemény, technikás szakaszokon és a 2000 méter feletti meredekeken is felvenni a versenyt a terep uralkodóival? Milyen út vezet egy Grand Tour-győzelemig?

Tom Dumoulin, a Sunweb 26 éves kerekese – ha a válaszokat nem is ismeri pontosan – néhány napja már tudja, milyen érzés háromhetest nyerni, hiszen a holland az idén jubiláló, 100. Giro d’Italián élete első Grand Tour-diadalát ünnepelhette.

Karrierje elején Dumoulin Continental (harmadik) szintű csapatokban versenyzett, és kisebb körversenyeken elért győzelmekkel hívta fel magára a figyelmet Portugáliában, Olaszországban és Belgiumban. A kezdetektől az egyéni időfutamokon remekelő versenyző 2012-ben írhatta alá élete első profi szerződését, az áttörést a karrierjében pedig a 2014-es szezon jelentette, amikor – a 2013-as bronz és mezőnyversenyezüst után – megnyerte az országos időfutam-bajnokságot, valamint diadalmaskodni tudott a mindig kiélezett Benelux-körverseny egyéni időfutamán.

Bár a korábbi évek során már számtalanszor bizonyította tehetségét, és elismert versenyzőként vágott neki a 2015-ös szezonnak, az év még nagyobb szintlépést, valódi berobbanást hozott Dumoulinnek. Az akkor 24 éves holland ugyan már szerepelt háromhetesen – 2012-ben a spanyol Vueltán, 2013-tól minden évben a Touron –, először mutatkozott be komoly összetettbeli esélyesként egy ilyen megmérettetésen.

A holland továbbra is remekelt az időfutamokon – megnyerte a 2015-ös baszk kör egyetlen és a svájci kör mindkét kronóját –, a szakértők figyelmét azonban nem kerülte el átalakulása, elsősorban fogyása, valamint nagyobb állóképessége a hegyekben. Mindennek köszönhette, hogy a Vueltán a lehetséges meglepetésemberek között emlegették. Dumoulin minden várakozást felülmúlva teljesített: az 5. szakasz után viselte először az éllovasnak járó piros trikót, a 9. hegyi etapon egyéni szökésből nyert Chris Froome előtt, és újra pirosba bújhatott, majd a 17. szakasz időfutamán aratott fölényes sikerével az összetett győzelem kapujába került. A későbbi győztes astanás olasz, Fabio Aru és csapata folyamatos hegyi támadásai aztán megtörték a magányos holland ellenállását, aki a 20., utolsó előtti etapon megrogyott, és az összetett 6. helyéig csúszott vissza.

2016-ban Dumoulin újra megnyerte hazája időfutam-bajnokságát, májusban pedig életében először állt rajthoz a Girón. Az elvárásnak megfelelően megnyerte a háromhetes hollandiai nyitó időfutamát, majd a 4., emelkedőkkel tarkított etapon az összetett élére ugrott. Az éllovas pozíciót a 8. versenynapig tudta megtartani, formahanyatlás miatt azonban később feladta a versenyt. Az évben a Touron is rajthoz állt, ahol – egy hegyi befutón és egy időfutamon – két szakaszgyőzelemmel lett gazdagabb.

Ilyen előzmények után vágott neki Dumoulin az idei Girónak, amelyen az első pillanattól a kolumbiai Nairo Quintana és a címvédő olasz Vincenzo Nibali egyik fő kihívójaként tekintettek rá. A holland remekül tartotta az iramot a hegyi szakaszokon, alig szedett össze hátrányt az emelkedőkön, majd a 10. szakasz kronóján hatalmas fölénnyel nyert, perceket adva ellenfeleinek. Formája a csúcsra hágott, amikor megnyerte az oropai hegyi befutót, és fél percet adott Quintanának. Dumoulin az utolsó hétre kissé legyengült, és a záró időfutamig közel egy perc hátrányba került Quintana mögött, ezt a lemaradását azonban könnyedén fordította előnybe a milánói egyenkéntin. A nagy holland végül 31 másodpercet adott összetettben a kolumbiainak, és 40-et Nibalinak.

Nem számítottam rá, hogy meg tudom nyerni a Girót – nyilatkozta a friss Grand Tour-győztes. – Azt gondoltam, talán egyszer a jövőben sikerülhet, de nem idén. Egy top 10-es eredménnyel is megelégedtem volna” – nyilatkozta szerényen Dumoulin, aki az első holland Grand Tour-győztes lett Joop Zoetemelk 1980-as Tour de France-sikere óta.

Névjegy

Név: Tom Dumoulin

Születésnap: 1990. november 11.

Becenév: Maastrichti Pillangó, Tom Őrnagy

Nemzetiség: holland

Magasság: 1,86 m

Testsúly: 71 kg

Versenyzőtípus: időfutam-specialista, összetettmenő

Profi csapatok: ParkHotel Rooding (2010), Rabobank Continental Team (2011), Team Sunweb (2012–)

Fontosabb győzelmek: Giro d’Italia, összetett (2017), Giro d’Italia, 3 szakasz (2016, 2017), Tour de France, 2 szakasz (2016), Vuelta a España, 2 szakasz (2015), nemzeti időfutam-bajnokság (2014, 2016)