2024. április 26., péntek

A versek lelke képekben, zenében

Képversek–Versképek címmel, kiállítással egybekötve került sor Csík Mónika Térhatárok című verseskötetének bemutatójára Szabadkán

A Szabadkai Városi Múzeumnak a városházán lévő Emléktárgybolt-galériájában, hétfőn zajlott Csík Mónika Térhatárok című verseskötetének bemutatója, amelyre a könyvet megjelentető szabadkai Életjel Könyvkiadó együttműködésével került sor. A rendezvényen a könyv illusztrátorának, Korsós Karolinának első önálló kiállítása is megnyílt, Kónya Sándor versénekes Csík Mónika megzenésített verseit adta elő, Korsós Brigitta pedig szavalt.

A Szabadkai Városi Múzeum nevében az egybegyűlteket Bába Anikó múzeumpedagógus köszöntötte, majd pedig a kiállítást dr. Ninkov Kovacsev Olga, a Szabadkai Városi Múzeum művészettörténésze nyitotta meg:

– Egy-egy könyv megjelenése a képzőművészethez is kötődik. Ezt sajnos kevesen ismerik fel a kiadók részéről is, emiatt a könyvek nem mindig azt a külalakot kapják, amelyet a benne levő alkotások megérdemelnek. Büszke vagyok arra, hogy az Életjel erre hangsúlyt fektet. Ez alkalommal egy olyan kis formátumú könyvet mutatunk be, amelyet a nőiesség jellemez. Korsós Karolina Szegeden tanul képzőművészeti szakon, az akvarellel e könyv kapcsán foglalkozott komolyabban. Az illusztrációk együtt lélegeznek a versekkel, a képek a lelki rezdüléseket követik – hallottuk Ninkov K. Olgától.

A könyvben megjelent versekről Sándor Zoltán, a kötet szerkesztője foglalta össze a gondolatait:

– Csík Mónika Térhatárok című verseskötetének költői világa egy jól felépített lírai konstrukció, amelyet mindenekelőtt a nyelvi leleményesség, az erős képalkotói készség és a sorokban lüktető gondolatiság jellemeznek. A költőnő mindenféle kötöttséget elutasítva szabadverseiben az efemer létünkből fakadó hiányérzetet igyekszik kitapinthatóvá tenni a költészet nyújtotta eszközökkel – fejtette ki Sándor Zoltán.

A bemutatón Csík Mónika, a kötet szerzője is a közönséghez fordult:

– Minden könyv megjelenése egy kicsit ünnep, a szerzőnek különösen az. Izgalmas látni, hogy az alkotásaink tovább élnek. Akár oly módon is, hogy megihletnek egy képzőművészt és rajzok formájában teljesednek ki, vagy egy énekmondót, aki a zene nyelvén gondolja tovább a leírtakat. Minden költemény minden egyes olvasattal újjászületik. Ki-ki más verset érez magához közelebb, hiszen a versekben olvasóként mindig egy kicsit önmagunkat keressük – mondta Csík Mónika.

Korsós Karolina arról szólt, hogy őt mi ihlette meg a versek illusztrációinak készítésekor:

– A versek sok érzéssel és színnel vannak telítve. Ez a kettő kapcsolódik egymáshoz és ezen a vonalon indultam el. Nagyon nőies versekről van szó, emiatt illusztráltam szinte mindegyik képen női alakkal, tulajdonképpen a lelket jelenítettem meg. Szinte egyik női figurának sincs arca, ezt is a lélekhez szerettem volna kötni, a mögötteshez, a láthatatlanhoz – tudtuk meg Korsós Karolinától, aki június 3-án, azaz szombaton 10 órától, e kiállítás és könyvbemutató keretében, kreatív foglalkozást tart az akvarellről, amelyen kortól függetlenül bárki részt vehet.