2024. április 26., péntek

Bácskossuthfalva napjának margójára

Az idei falunapi sokadalom hangulatát gyermekkacaj, sültek illata és a szabadtéri színpadról áradó jókedv, vidámparkosok harsány zenéje emelte.

Zajlik a művelődési program (Kazincy Paszterkó Diana felvétele)

Zajlik a művelődési program (Kazincy Paszterkó Diana felvétele)

A település központja, a Kossuth park szombaton a kora esti órákra telt meg helybeliekkel, a faluból elszármazottakkal és a szomszédos helységekből odasereglett vendégekkel. A népünnepély előtt a délelőtti órákban a Vöröskereszt helyi szervezete közzétette jubiláló véradóinak a névsorát. Dávid Sándor és Toma Csaba 50. véradását ünnepelte, Nagy Arnold 20., Borsos Antal 10., Szabolcski József pedig 5. alkalommal nyújtott segítséget embertársainak. A Nyugdíjasotthonban pedig sporttalálkozó keretében barátkoztak a vendégekkel a helyiek. A délutánra megszervezett rostélyparti előtt a helyi közösség tanácsa a Juhász-bálteremben megtartott ünnepi ülésén kihirdette a falu elismeréseit. Seffer Attila tanácselnök köszöntötte a megjelenteket.

– A turizmus áll a jövőképünk középpontjában. Nagy reményeket fűzünk a hamarosan átadásra kerülő – napkollektorral fűthető – wellness medencéhez, illetve az új életre kelt Rekreációs Központhoz. Emellett az idén is több utca karbantartását, aszfaltozását végeztük el, illetve folyik az ivóvíz- és a szennyvízhálózat korszerűsítése. Közvetlenül munkahelyek teremtésére ugyan nincs lehetőségünk, de igyekszünk a falunkat vonzóvá tenni a befektetőknek – mutatott rá a helyi közösség tanácsának elnöke, aki a faluvezetés munkáját úgy jellemezte, hogy munkatársaival igyekeznek az ősök példáját követve, a múltból táplálkozva formálni a falu jövőjét.

Dr. Somogyi Sándor vehette át a díszpolgári címet Seffer Attila tanácselnöktől és Fazekas Róbert elnökhelyettestől (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Dr. Somogyi Sándor vehette át a díszpolgári címet Seffer Attila tanácselnöktől és Fazekas Róbert elnökhelyettestől (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Bácskossuhtfalva helyi közösségi tanácsa ebben az évben díszpolgári címet adományozott a faluból elszármazott dr. Somogyi Sándor agrármérnöknek, a közgazdaság-tudományok magiszterének, a közgazdasági és mezőgazdasági tudományok doktorának, nyugalmazott egyetemi tanár, emeritusnak.

– Meghatottan vettem át az én falum elismerését, sajnos ma már kevés alkalmam adódik hazalátogatni. A mezőgazdaság iránti szeretetem is innen származik, családi adományként hoztam magammal, édesapám napszámosként dolgozott, gyermekkoromtól ebben nőttem fel, ez érdekelt – nyilatkozta dr. Somogyi.

Faluplakett elismerést id. Urbán János vehetett át, aki sokat tett a település sportéletének – a labdarúgás és a sakkélet – a felvirágoztatásában a Sloboda Sportklub kereteiben.

– Szeretettel vállaltam a dolgot, az adott erőt, hogy vezethettem az embereket a szebb és jobb jövő felé. A sakk és a labdarúgás is szívem csücske volt egész életemben, és a sportnak köszönhetem, hogy megérhettem a 80. születésnapomat is – mondta el meghatottan id. Urbán János.

Faluplakett díjat nyújtottak át az Ady Endre Művelődési Központ keretében működő Tarka Virág Kézimunkacsoportnak is működésének 14 évében a népművészet terén nyújtott magas szintű alkotó tevékenységéért. Becze Angéla 8 éve vezeti a szorgos kezű asszonyokat.

– A csoport nagyon igyekszik megtalálni a falu gyökereit, a kun hímzés egy ilyen iránymutató, ami a jelenkorban is örömet szerez szépségével. A csoportnak jelenleg 30 tagja van, hetente összejárunk. A fiatalabb korosztályt a dinamikusabb fonalgrafikával vonzzuk be a fonal és a tű világába, a népi hímzéshez még nincs türelmük – mondta a csoportvezető.

A kezdetekre Plaki Mária emlékezett vissza, akinek kedvenc időtöltése a horgolás.

– Nagyszerű élmény, hogy összejövünk, együtt alkotunk, beszélgetünk, készülünk a kiállításokra. Az csak hab a tortán, hogy már számtalan díjat és elismerést szereztünk a falunknak és önmagunknak rangos tárlatokon, szemléken.

Az idei falunapon Faludíjat vehetett át továbbá a Sirály Sportgalambász Egyesület, mely megalakulásának és tartalmas nemzetközi tevékenységének 50. évfordulóját ünnepli az idén.

Bácskossuthfalva napjának keretében a kora esti órákban művelődési program zajlott a nagy parkban felállított színpadon, ahol a település apraja-nagyja bizonyította ügyességét. Ugyanitt több család piknikezett-sütögetett, a színpadi produkciók előtt és után pedig szórakoztató és mulatós zenét hallhattak a helyiek a Real Bend előadásában.