2024. április 27., szombat

Dél-Korea és Japán szerint nagyobb nyomásgyakorlásra van szükség Észak-Koreával szemben

További szankciókra és nyomásgyakorlásra van szükség Észak-Koreával szemben, és nincs itt az ideje párbeszédet kezdeni Phenjannal - állapodott meg a szöuli elnöki hivatal keddi tájékoztatása szerint Mun Dzse In dél-koreai elnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök.

A két vezető mintegy 20 perces telefonbeszélgetést folytatott egymással amiatt, hogy hétfőn Észak-Korea újabb ballisztikusrakéta-tesztet hajtott végre.

Mun a beszélgetés során hozzátette, hogy a kommunista rezsimmel szembeni büntetőintézkedések végső célja ennek ellenére az, hogy Phenjan visszatérjen a nukleáris leszerelésről folytatott tárgyalásokhoz - idézte szavait

Pak Szo Hjun, Mun szóvivője. "Ezért a nemzetközi közösségnek határozottan kell fellépnie Észak-Koreával szemben, ugyanakkor továbbra is azt az üzenetet kell közvetítenie, hogy lehetséges a párbeszéd, amennyiben Phenjan felhagy nukleáris fegyverkezési programjával".

Észak-Korea kedden megerősítette, hogy hétfőn hajnalban rakétakísérletet hajtott végre. A KCNA hírügynökség jelentése szerint az ország vezetője, Kim Dzsong Un maga felügyelte a "precíziós irányítórendszerű ballisztikus rakéta tesztelését", és elrendelte még erősebb stratégiai fegyverek kifejlesztését.

Észak-Korea hétfőn Scud típusú, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát bocsájtott fel, amely hat percet repült és mintegy 500 kilométert tett meg, mielőtt a Japán-tengerbe csapódott.