2024. április 27., szombat

A fűtés sokat ront a levegő minőségén

Állandó helyszíneken végzik a légszennyezés mérését Zentán

Minden községben törvénnyel szabályozott kötelesség a légszennyezés mérése. Zentán ezt a közigazgatási hivatal megbízásából a nagykikindai közegészségügyi intézet végzi, mely havonta küld mérési eredményeket Zentára.
Lőrinc Király Lívia, a közigazgatási hivatal természetvédelmi szakmunkatársa elmondta, hogy a levegő szennyezettségét hosszú évek óta mérik Zentán, és a méréseket állandó helyszíneken végzik:
– Az egyik helyszín a Kertek helyi közösség területén található, a másik pedig a kórház területén. A Kertekben többfajta szennyeződést is mérnek, a kórház területén pedig csak a levegő üledékanyagának nehézfémtartalmát. Arra, hogy a nagykikindai intézet milyen méréseket végez Zentán, programot készítünk, amit a minisztérium hagy jóvá. Amit folyamatosan mérünk, az a kén-dioxid, a nitrogén-dioxid és a korom, továbbá az összes üledékanyag és azok nehézfémtartalma, valamint ezen belül az ólom-, a kadmium- és a cinktartalom. Ez utóbbiakat mérik a kórház területén is, annak érdekében, hogy az iparzónából bejövő esetleges szennyezettséget regisztrálni tudjuk. A Kertekben ezenkívül mérik a lebegő részecske teljes tömegkoncentrációját, ezen belül a részecskék nehézfém-koncentrációját, vagyis az ólom, a kadmium, az arzén és a szelén jelenlétét. Ezenkívül mérik az összes lebegő részecske teljes tömegkoncentrációját, az ún. PM10-et. A PM10 azt jelenti, hogy a 10 mikrométernél kisebb lebegő részecskéket veszik számba. Ezeket azért fontos mérni, mert olyan aprók, hogy mélyen bejutnak a tüdőbe, és különböző légúti problémákat okozhatnak. A mérések törvényes keretek között, meghatározott intenzitással történnek. Egyes mérések folyamatosan, egész éven keresztül zajlanak, másokat csak időszakosan végeznek, pl. minden hónapban, de csak egy héten keresztül. Ilyen időszakosan mérik a tíz mikrométernél kisebb részecskék jelenlétét is. Ezeknek a PM10-es részecskéknek és a koromnak a koncentrációja a téli, fűtési időszakokban rendszerint megnövekszik a levegőben, februárban és márciusban is meghaladta a normál szintet, és ezen úgy lehetne a leghatékonyabban javítani, ha a szilárd tüzelésről a lakosok áttérnének környezetbarátabb módozatra. Ha többen fűtenének gázzal vagy levegő-víz hőszivattyúval, sokkal jobb eredményeket kapnánk. A tüzelési mód megváltoztatásán kívül javítana a helyzeten a zöldfelületek nagyságának a növelése – magyarázta az illetékes, és hangsúlyozta, hogy azért fontosak ezek a mérések, mert ha bekövetkezne egy erős szennyezés, óvintézkedéseket tudnak foganatosítani.
Lőrinc Király Lívia azt is elmondta, hogy a mérési eredményeket a belgrádi környezetvédelmi ügynökségnek kell továbbítaniuk. Ezek az eredmények nyilvánosak, vagyis bárki számára hozzáférhetőek.