2024. május 10., péntek

Véget ért a tavaszi ülésszak

Az ellenzék egyenlő bánásmódot követel a parlamentben – A hatalom elítélte Živković prostitúciós hasonlatát

Összesen 21 napirendi pontról szóló, összevont vitát fejezett be a szerbiai parlament, többnyire nemzetközi megállapodások jóváhagyásával foglalkozott a ház. Tegnap volt a képviselőház tavaszi ülésszakának utolsó ülése. Nemzetközi infrastrukturális együttműködésről, katonai kooperációról, együttes balkáni katonai, egészségügyi alakulatok létrehozásáról, ifjúságügyi regionális iroda alapításáról, külpolitikai megállapodásokról és az eltűnt személyek után kutató nemzetközi bizottság státusával kapcsolatos kérdésekről vitatkoztak a képviselők. A tavaszi ülésszak lezárása ellenére a képviselőket rendkívüli ülések várják. Az első ilyen ülésen május 31-én Aleksandar Vućić megválasztott államfő leteszi a hivatali esküt.

Rendkívüli ülések elé néz a parlament (Beta)

Rendkívüli ülések elé néz a parlament (Beta)

A parlamenti munka a reggeli vitát követően már zökkenőmentesen zajlott, hiszen a hatalom képviselői egyetértettek a törvényjavaslatokkal, az ellenzék képviselői pedig nem is voltak a teremben, kivéve a Szerb Radikális Párt frakciójának tagjait. Az ülés kezdetekor az ellenzék tagjai az ellen tiltakoztak Maja Gojković házelnöknél, hogy – mint mondták – egy perccel tíz óra előtt hívta össze a tízórai ülést, így egyáltalán nem volt idejük arra, hogy javaslatokat tegyenek a napirend módosítására.

Az ellenzéki pártok képviselői az ülés előtt egyeztettek, és közös követeteléseiket továbbították a házelnökhöz. Többek között arra hívják fel Gojković figyelmét, hogy tiszteletben kell tartania a parlamenti ügyrend minden egyes kitételét, egyformán kell alkalmaznia a válaszadás jogát a hatalmi és ellenzéki pártok képviselői esetében is, s kötelessége eleget tenni a képviselői kérdéseket tartalmazó ülések megtartásával kapcsolatban: minden hónap utolsó csütörtökjén ülést kell összehívnia, amelyen részt vesznek a kormánytagok.

A nap folyamán több mint hetven képviselő és állami tisztségviselő írta alá a Zoran Živkovićnak, az Új Párt elnökének az egyik kijelentését elítélő nyilatkozatot. Živković azt találta mondani, hogy a hatalom mindenáron el szeretné hallgattatni az ellenzéket, s többek között kifejtette, hogy a politikát sokan a prostitúcióval hozzák összefüggésbe, ami nem csoda, ha azt prostituáltak vezetik. Az aláírók a lehető legszigorúbb szankciók meghozását követelték az Új Párt vezetője ellen Maja Gojkovićtól.