2024. április 27., szombat

Búcsú a kollégáktól

Vučić távozik, az új kormányfő kilétére továbbra sem derült fény

Aleksandar Vučić miniszterelnök, megválasztott államfő utoljára elnökölt a kormány ülésén, tekintettel arra, hogy május 31-én leteszi az államelnöki esküt. Kollégáitól, a miniszterektől, ajándékkal, könyvvel búcsúzott. Azt is elárulta, hogy egyelőre nem hozta meg a döntést, hogy ki legyen utódja, Szerbia következő miniszterelnöke. Miután Vučić leteszi államfői esküjét és lemond kormányfői tisztségéről, harminc nap áll rendelkezésre, hogy megalakuljon a kormány következő összetétele, ellenkező esetben a szerb államfő köteles feloszlatni a köztársasági parlamentet és kiírni a választásokat.

(Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

Mint azt Vučić az általa vezetett utolsó kormányülésen kifejtette, elégedett a kormány eddigi munkájával és „szinte nem tudja szavakba foglalni”, hogy mennyire boldoggá teszi, hogy betölthette a miniszterelnök tisztségét”.

A kormány és tagjai Szerbia érdekét szolgálták, energikusan, odaadással és odafigyeléssel végezték munkájukat, teljesítették a kitűzött célokat, értékelte Vučić, majd hozzátette, hogy holnap nyújtja be a kormány munkabeszámolóját, amelyben azt is feltünteti, hogy értékelése szerint mik lennének a kormány feladatai az elkövetkező időszakban. A miniszterelnök értékelése szerint legnehezebb biztosan a fegyelem fenntartása lesz, pedig a költségvetési pénzekből nem szabad többet költeni, mint amennyi rendelkezésre áll.

Vučić szerint a kormány eredményei a gazdaság területén a legkimagaslóbbak.

– Az átlagbér év végéig 455 eurót tesz majd ki. Amikor a kormány megkezdte a költségvetési konszolidációt, senki sem gondolta volna, hogy az átlagbér 357 euróról a mostani 404 euróra növekszik. Ez nem csak az aktuális és az előző összetételű, hanem az Ivica Dačić vezette kormány érdeme is. Olyan eredményekről van szó, amelyeknek gyümölcsét majd valaki más aratja le. A gazdaság talpra állítása mellett a béke és a stabilitás megőrzése az, ami miatt különösen boldog vagyok. Sok munkát fektettem az utóbbi három évbe. Jelentősen több időt töltöttem munkahelyemen, mint bárhol máshol összesen, de kit érdekel ez, kit érdekelnek érzéseim, mindenkinek a saját érzései a fontosak – fogalmazott Vučić.

Az ülésen mindemellett hivatalosan is kinevezték Bratislav Gašićot a Biztonsági–Tájékoztatási Ügynökség (BIA) új igazgatójának.