2024. április 26., péntek

Pedig kellenének kereskedők, technikusok…

Az érintett iskolák szerint olyan szakok megnyitását nem támogatja az oktatási minisztérium, amely szakoknak igenis lenne létjogosultsága

Tizenhárom iskolában nem hagyta jóvá az oktatási minisztérium a magyar tannyelvű szakokra vonatkozó iratkozási tervet. A minisztérium nem javasolta megnyitásra az adai Műszaki Iskolában a műépítész-technikus szak, a nagybecskereki Nikola Tesla Elektrotechnikai és Építészeti Középiskolában a villanyszerelő és a hűtés- és hőtechnikai elektroműszerész szak, a Zentai Gimnáziumban a természettudományi-matematikai szak, a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban a társadalmi-nyelvi szak, a szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskolában a gyógyszeripari-technikus szak, a Szabadkai Zeneiskolában az etnomuzikológiai szak, az egyházzenei szak és a hangtechnikusi szak, valamint itt a zenei előadó szak 8 tanulóval szerepel a minisztériumi táblázatban, de az iskola 16 tanuló számára szeretne férőhelyet biztosítani, továbbá a futaki Mezőgazdasági Iskola és Kollégiumban a mezőgazdasági-technikus szak, a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban a kertészeti-technikus szak, a Törökkanizsai Gimnáziumban a hálózati adminisztrátor szak, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban és Kollégiumban a számítástechnikai tehetséggondozó szak, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskolában a kereskedő szak, és a szabadkai Politechnikai Iskolában a műépítész-technikus. Ami időközben már megoldódott, hogy sikerült elérni, hogy a zentai Egészségügyi Középiskolában az egészségügyi ápoló hároméves szakirány helyett mégis az általános ápoló négyéves szakirány nyíljon meg.

A helyzet még változhat, az utólagos engedélyezés reményében most folynak a tárgyalások, az iskolák iratkozási terveit ugyanis támogatta a Magyar Nemzeti Tanács és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság is. A nemzeti tanácsok kértek is megbeszélésre időpontot az oktatási minisztériumtól. Most mi a jelenlegi állásról kérdeztük meg az érintett iskolákat.

A szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskolában három oktatási terület van, ezen belül hirdetnek meg szakokat. Eddig is arra törekedett az iskola, hogy magyar nyelven is bekerüljön a kínálatba oktatási területenként legalább egy szak, ezt szerették volna most is megvalósítani, ám az egyik oktatási területen belül tervezett magyar tannyelvű szak, a gyógyszeripari-technikus szak megnyitását nem támogatja a minisztérium. Ahogyan azt Nikola Matković iskolaigazgató elmondta, jelenleg ilyen szakon magyar tannyelven negyedikes diákok tanulnak, tehát éppen ideje volt újra ilyen szakon tanulási lehetőséget nyújtani a választás előtt álló diákoknak. Mint hangsúlyozta, ez egy attraktív és jó szakma, és reményét fejezte ki, hogy utólagosan mégis sikerül ehhez zöld fényt kapniuk.

Az adai Műszaki Iskolában a műépítész-technikus szakot nem javasolta megnyitásra a minisztérium. Ahogyan Gilice Hilda igazgatónőtől megtudtuk, ezen szak iránt eddig is megvolt az érdeklődés, mindig 10-en felül volt a beiratkozott tanulók száma, és év közben is nő a számuk, valamint ez egy olyan szakirány, amelyre a lányok is szívesen jelentkeznek.

– Már jelezték nekünk többen is, hogy erre a szakra szeretnének iratkozni, tehát idén is elég népszerűnek bizonyult volna. És a diákjaink sikeresek is ezen a szakirányon, informatikaversenyeken, tudományos diákköri konferencián, köztársasági versenyeken is szép eredményeket szoktak elérni, és persze jól képzett szakkádereket ad ez a szak, de jó alapot ad a felsőoktatási tanulmányokhoz is. Főként ez az az oktatási profil, amelyre a lányok iratkoztak. Indoklást, hogy miért nem hagyták jóvá nekünk ezt a szakot, nem kaptunk, de bízunk benne, hogy utólag mégis jóváhagyják – hallottuk az intézmény vezetőjétől. Egyébként ugyancsak ilyen szakot, a magyar tannyelvű műépítész-technikus szak megnyitását vétózta meg a minisztérium a szabadkai Politechnikai Iskolában is.

A zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskolában a hároméves képzési lehetőséget nyújtó kereskedői szak megnyitását nem hagyta jóvá a minisztérium. Ahogyan Tóth Kornél igazgatótól megtudtuk, ez lett volna az egyetlen hároméves képzési lehetőség Zentán.

– Van létjogosultsága ennek a szaknak. Ez egy gyakorlatias szak, jók az elhelyezkedési lehetőségek is. Jók az együttműködéseink a zentai kereskedelmi vállalatokkal, ahová a diákjaink járnak gyakorlatra, és sokan el is helyezkedtek eddig is. Ami az érdeklődőket illeti, eddig minden évben meg tudtuk nyitni az osztályt, nem egyszer év közben a létszám meg is szaporodott, más iskolákból is jelentkeztek át diákok erre a szakra. Ha ez a szak megszűnne, akkor a hároméves képzést megcélzó diákok vagy utazni kényszerülnek más községekbe vagy négyéves szakot kell válasszanak – osztotta meg velünk gondolatait Tóth Kornél.

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban és Kollégiumban a számítástechnikai tehetséggondozó szakot nem hagyták jóvá. Az iskola erről a honlapján is értesítette az érdeklődőket. Mint olvasható, a matematikai tagozaton letett felvételi vizsga a számítástechnikai tagozaton is érvényes. Ezért minden, a számítástechnikai tehetséggondozó szak iránt érdeklődő és felkészítős diákot arra kértek, hogy jelentkezzen a matematikatagozat felvételi vizsgájára, hogy az utólagos jóváhagyás esetében is legyen lehetőségük felvételi vizsgát tenni.

– Mivel nem kaptunk zöld fényt erre a szakra, jelentkezést meghirdetni erre nem tudtunk. De mindenképpen lenne létjogosultsága ennek a szaknak. A most elsőbe iratkozók tesznek először majd nagyérettségit, ami felvételi vizsga is lesz. Eddigi információim szerint közép vagy emelt szinten lehet majd letenni, és kötelező nagyérettségi tantárgy az anyanyelv és a matematika. A számítástechnikai oktatási profilú egyetemek biztosan emelt szintűt kérnek, és így nem mindegy, hogy a diák, aki ilyen irányzatra készül, heti hány órában tanul matematikát, másrészt fontos lenne magyarul is biztosítani lehetőséget a középiskolás diákoknak, hogy kiemelten foglalkozhassanak számítástechnikával – mondta el mgr. Csikós Pajor Gizella igazgató.