2024. április 27., szombat

Tiltakoztak a zimonyi muzulmán hívők

Az illegálisan épített dzsámit egyelőre nem bontották le

Az iszlám közösség tagjai tegnap megakadályozták, hogy a hatóságok lebontsák a Zemun Poljeban illegálisan, a szükséges engedélyek kiváltása nélkül épített dzsámit.

A létesítmény előtt már a reggeli órákban felvonult az összes helyi kommunális szolgálat képviselője, a zimonyi rendőrség több rabszállító gépkocsival, valamint megjelent több munkagép, amelyeknek az épületet kellett volna lebontaniuk. A zimonyi községi hatalom döntése mentén kivonult illetékeseket azonban nagy számú hívő fogadta, gépkocsijaikkal felsorakoztak a dzsámi előtt és senkit nem engedtek annak közelébe. Az épületben állítólag gyerekek és nők voltak.
A felek végül abban állapodtak meg, hogy az ügyet „magasabb szinteken” próbálják megoldani, ezért a hatályos községi döntés ellenére elnapolták a bontást.
A dzsámit 2014-ben kezdték el építeni. Emin ef. Zejnulahu, szerémségi imám és a zimonyi medzslisz imámja már szerdán riadóztatta a hívőket, hogy minél tömegesebben jelenjenek meg a dzsámi előtt és „legitim, illetve legális” módon akadályozzák meg az illegális épület lebontását.