2024. április 26., péntek

Egyedül nem megy

A klaszterekbe tömörülés jelentőségéről tárgyaltak tegnap a vajdasági fémipari cégek vezetői

Tegnap Újvidéken, a Tartományi Képviselőházban a Vajdasági Fémipari Klaszter közgyűlésének hatodik ülését tartották meg, amelyet Igor Mirović tartományi kormányfő és Vuk Radojević mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár is megtisztelt jelenlétével. A napirendi pontok között szerepelt a Vajdasági Fémipari Klaszter 2016. évi munkatervéről szóló jelentés megvitatása, a 2017. évre szóló programterv, valamint a 2020-ig terjedő stratégiai fejlődési terv elfogadása.

Ljubiša Radenović, a Vajdasági Fémipari Klaszter közgyűlésének elnöke kiemelte, hogy a cégtömörülések külön jelentőséggel bírnak, főleg ha a fémiparról van szó. Hat évvel ezelőtt, amikor a csoportosulás megalakult, több mint 70 tagot számlált, mára ez a szám 142-re emelkedett. Ezek a cégek ugyanis több mint 8000 munkást alkalmaznak. A kis- és középvállalkozások számára különösen fontos, hogy ilyen módon működnek együtt, segítenek egymásnak, és jelen vannak a nemzetközi piacon.

A tartományi kormány vezetősége is megtisztelte jelenlétével a közgyűlés résztvevőit (Fotó: Ótos András)

A tartományi kormány vezetősége is megtisztelte jelenlétével a közgyűlés résztvevőit (Fotó: Ótos András)

Igor Mirović tartományi kormányfő szerint a Vajdasági Fémipari Klaszter tagjaiként bejegyzett cégek jelentős eredményeket mutattak fel. A fejlődési, a termelési és a külföldre történő szállítási mutatók egyértelműen erről tanúskodnak.

– A tartományi kormány feladata, hogy segítse a fémipar további fejlődését Vajdaságban. A tartományi titkárságok különböző pályázatain, a Vajdasági Fejlesztési Ügynökségen, valamint a Vajdasági Gazdasági Kamarán keresztül járulunk hozzá a klaszterek munkájához. A jól működő cégtömörülések példája által szeretnénk ösztönözni más csoportosulások megalakulását is. Az eredmények szemmel láthatóak, gazdaságilag mérhetőek. Társadalmunkban gyakran az új befektetőkről teszünk említést, miközben a meglévő kis- és középvállalkozásokról megfeledkezünk. Éppen ezért már a meglévő klaszterekbe tömörült cégekre és az alakuló klaszterek tagjaira összpontosítunk majd – hangsúlyozta Igor Mirović.

A jelenlevők között helyet foglaltak a Vajdasági Gazdasági Kamara képviselői, a čačaki, zsablyai és a temerini műszaki szakközépiskolák végzős tanulói, valamint az újvidéki Műszaki Tudományok Karának hallgatói is.

– A fiatalok számára ez olyan lehetőség, amelynek köszönhetően az elsajátított elméleti és gyakorlati tudás mellett az ilyen jellegű csoportosulás kultúrájával is megismerkedhetnek. Ez azért fontos, mert a hazai kis- és középvállalkozások 95 százaléka nem tud egyedül érvényesülni a nemzetközi piacon. Erre a legjobb megoldás tehát a cégek professzionális és hosszú távú tömörülése – mutatott rá Zoran Pekez, a Vajdasági Fémipari Klaszter menedzsere.