2024. április 27., szombat

Kuvaszok a pályán

Ötödik alkalommal tartottak fajtaklub-kiállítást Kishegyesen – Rekordszámú benevező az idei eseményen

A múlt hétvégén a kishegyesi labdarúgópályán került sor az V. kuvasz fajtakiállításra. Az eseményt a Szerbiai Kuvaszklub és a kishegyesi Canis Ebtenyésztő Egyesület szervezte. Sarnyai Kotlas Zita, a Canis Ebtenyésztő Egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy az idei fajtakiállításra minden eddiginél magasabb számú benevezés érkezett.

Harminc kuvasz a pályán (Lakatos János felvétele)

Harminc kuvasz a pályán (Lakatos János felvétele)

– Ez a Szerbiai Kuvaszklub ötödik kiállítása és a harmadik fajtakiállítás. Az első két kiállítás nem volt önálló, hanem egy CAC-kiállítás keretében rendezték meg, ami azzal járt, hogy nem adhattunk ki különdíjakat. Ez alkalommal viszont jogunk van a klubgyőztes cím kiadásához. Az idén rekordszámú benevezést értünk el, harminc kutyát neveztek be. A hazaiak mellett érkeztek tenyésztők Magyarországról, Németországból és a Norvég Kuvaszklub képviselője is jelen volt a kiállításon – mondta el az elnök.

A benevezett kutyákat dr. Molnár Zsolt, nemzetközi bíró, magyar fajtaspecialista értékelte. Az állatokat egy nemzetközi standard szerint osztályozták – tudtuk meg az ebtenyésztő egyesület elnökétől.

– A nemzetközi standard meghatározza, hogy milyen magasnak és hosszúnak kell lenni a kutyának, hogyan álljon a farka és a füle, milyen legyen a feje stb. A győztes mindig az a kutya, amely a legjobban megközelíti ezt a standardot. A bírónak az a feladata, hogy a standarddal összehasonlítsa a kiállításon részt vevő kutyákat, és amelyik a legjobban megközelíti, az lesz a győztes – számolt be Sarnyai Kotlas.

Az idei kiállítás fajtagyőztese, azaz a BOB cím tulajdonosa Halasi-pásztor Gyékény lett, Varga Zoltán tenyésztőtől. Ugyancsak Halasi-Pásztor Gyékény vihette haza a klubgyőztes szuka címet. A legszebb ellenkező nemű kutya, a BOS cím elnyerője pedig Fehér-Morcos Kapitány, Pető Zoltán tulajdona lett. Fehér-Morcos Kapitány egyben a kiállítás fiatal fajtagyőztese is. A legszebb bébi Edelénykerti Ugar lett, tulajdonosa Süveges Zsolt. A klubgyőztes kan Homokpusztai Haramia Citerás, Isidora Miljković tulajdona.

Az idei fajtaklub-kiállítás főtámogatója a kishegyesi helyi közösség és a Big Chick Húsipari Vállalat volt, valamint több kisebb támogató is segítette a rendezvény létrejöttét. A szervezésben együttműködő partner volt a kishegyesi Egység labdarúgóklub.