2024. április 26., péntek

Ezernyi bontási végzést már kiküldtek

Hol tart a törvényesítés Zenta községben? – A végzés a legalizálási folyamat elindítását szolgálja

A 2015 novemberében, az illegálisan épült létesítmények törvényesítésére életbe lépett jogszabály értelmében műholdfelvétel segítségével Zenta községben is számba vették az engedély nélkül épített objektumokat, és tavaly május óta folyamatosan kézbesítik a bontási végzéseket. Tornyoson, Bogarason és Keviben az érintettek már kézhez kapták a végzést, jelenleg Felsőhegy van soron, és június közepétől várhatóan Zenta következik.

A háztartások sokaságát érinti a törvényesítés (Fodor István felvétele)

A háztartások sokaságát érinti a törvényesítés (Fodor István felvétele)

Tóth Eleonóra, a zentai közigazgatási hivatal építésügyi felügyelője elmondta, hogy eddig több mint ezer bontási végzést kézbesítettek, és ennek eredményeként valamivel több mint 150 végzés született a létesítmények törvényesítésére, vagyis a polgároknak csak kis hányada jelentkezik a megoldás érdekében.

– A törvényesítés nem halad olyan ütemben, ahogyan a törvényhozó elvárja, de nincs kibúvó alóla. Az illetékes minisztérium úgy tervezi, hogy három év múlva befejezettnek tekinti a legalizálást, vagyis addigra minden érintettnek el kell végeznie ezt a feladatot. A bontási végzéstől nem kell megijedni, inkább kérvénynek kell tekinteni, mellyel elindítjuk a törvényesítési folyamatot. Amikor valaki kézhez kapja a bontási végzést, az első dolga az hogy legyen, hogy megbíz egy földmérő céget, készítse el számára a földmérési elaborátumot. Zenta községben három ilyen cég létezik, és mindhárom nagyon leterhelt, ezért a jelenlegi információim szerint legközelebb októberre kaphat valaki időpontot, de érdemes bejelentkezni, hogy haladjon az ügy. Nálunk a közigazgatási hivatalban, a 23-as irodában az érintetteket tájékoztatjuk is arról, mely cégek végzik a földmérést. Ahhoz tehát, hogy a legalizálást elvégezzék, a következő dokumentumok kellenek: földmérőtől elaborátum, építészmérnöktől jelentés az épület jelenlegi állapotáról (ez melléképületek esetében nem kell, csak lakóépületek, ügyviteli helyiségek, középületek esetében). A begyűjtött dokumentációt Zentán a közigazgatási hivatal építkezési engedélyeket kiadó alosztályán, a 23-as számú irodában kell beadni. Az objektumok legalizálása pénzbe kerül. Az illeték lakóépületek és lakások esetében 100 négyzetméterig 5000 dinár, 100–200 négyzetméterig 15 000 dinár, 200–300 négyzetméterig 20 000 dinár, 300 négyzetméter felett pedig 50 000 dinár. Az illetéken kívül is van költsége a polgárnak, mert a kért dokumentumok is pénzbe kerülnek. A földmérők körülbelül 100 euróért készítenek földmérést, az építészek pedig átlag 1 eurót kérnek négyzetméterenként az épület állapotáról szóló jelentés elkészítéséért. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez mind kiadás a családok számára, de még egyszer hangsúlyozom, a törvényesítést előbb-utóbb el kell végezni, és ezt ezúttal viszonylag hozzáférhető áron lehet megtenni. A törvényesítés tehát azzal kezdődik, hogy mi kiadjuk a bontási végzést, és úgy folytatódik, hogy a polgár begyűjti a dokumentumokat és átadja a fent megadott helyen. Ezután szinte pár napon belül elkészül az a végzés, mely a létesítmény törvényesítését igazolja. A bontási végzéseket már két nyelven adjuk ki, a falvakból ugyanis azt a visszajelzést kaptuk, hogy a polgárok egy része nem érti, tehát minél inkább igyekszünk a polgárok segítségére lenni. Néhány héten belül Zentán is elkezdjük a kézbesítést, és itt is bőven akad majd munkánk, hiszen csaknem hétezer illegálisan épült létesítményt vettünk számba – összegezte az illetékes.

Tóth Eleonóra azt is elmondta, hogy az idősebbek előbb jelentkeznek a törvényesítési folyamat elindítására, holott mindenkinek meg kellene tennie, hiszen egy házzal ma már semmit sem lehet kezdeni, ha törvénytelenül épült, eladni meg pláne nem lehet.