2024. április 26., péntek

Kína acélszilárd partnere Szerbiának

Aleksandar Vučić: A kínai vállalatok érdekeltek az újraiparosítás és a mezőgazdaság terén

Szinte minden projektumot, amelyet a Szerbia az elmúlt években aláírt, kínai vállatokkal együttműködve valósít meg – emelte ki Aleksandar Vučić kormányfő Li Ko-csiang, kínai kormányfőnél tett pekingi látogatása során.

Ezúttal is kiemelte, Szerbia örömmel társul az Egy öv, egy út (Új selyemút) projekthez, hiszen a mai modern világban ez a legfontosabb kezdeményezés nemcsak a közúti, vasúti és légi közlekedés infrastrukturális gondjainak megoldására, hanem a békére is, amikor különböző népek, különböző vallással, de egymás tiszteletben tartásával tudnak együtt élni.
A szerb kormányfő meghívást intézett kínai kollégájához, hogy a 16+1-es Kína és Kelet-Közép-Európa közötti együttműködésen tervezett magyarországi tartózkodása során decemberben látogasson el a szerb–magyar határra Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének kíséretében, hogy közösen indítsák el a régió egyik legfontosabb útvonalának, a Belgrád–Budapest gyorsvasútnak a munkálatait.
Aleksandar Vučić segítséget kért az RTB Bor vállalat működése kapcsán, majd külön köszönetet mondott a Smederevói Acélgyár ügyében tett intézkedésekért. Képletesen kiemelte, hogy Kína acélszilárd partnere Szerbiának.
A mintegy 74 millió lakost számláló Hbei tartományban, illetve a Smederevói Acélgyárat működtető Hesteel-Tangsteel vállalatnál tett látogatás után Vučić és Li Ko-csiang közös nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy újabb szerbiai beruházás van kilátásban. Legalábbis erre tett ígéretet a kínai fél.
Vučić részletezve az acélgyárban látottakat, örömmelnyugtázta, hogy a kínai vállalat vette át a smederevói gyárat, hiszen decemberben már nem jegyeztek veszteséget. Elmondta, a kínai gyár milyen tiszta, nincs por, hiszen különleges szűrőberendezéseket használnak, utalva arra, hogy műszaki megoldásokban mennyire Szerbia előtt járnak, és reményét fejezte ki a szorosabb együttműködési lehetőségről, hiszen mint mondta, így a kínai szakemberek a fejlett technológiát, illetve alkalmazását is elhozzák majd hazánkba.
Vučić rámutatva a kínai látogatás eredményeire, elmondta, Szerbia a kínai kormánytól 14 millió eurót kapott, amit majd az oktatásra fordít. Hozzátette ugyanakkor, hogy számos projektumról sikerült tárgyalniuk, így Siniša Mali, Belgrád polgármestere, Zorana Mihajlović építési és infrastrukturális miniszter, Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter, Mladen Šarčević oktatási miniszter és Goran Knežević gazdasági miniszter is több vállalat képviselőivel ülhetett asztalhoz. A kormányfő hozzátette, a két állam közötti viszony megszilárdulásával mindig nagyobb a kínai vállalatok érdeklődése Szerbia iránt. Ez Szerbia érdeke is, hiszen a gyors modernizáció, az újraiparosítás, valamint a korszerű mezőgazdaság az, amire az országnak szüksége van.
Vučić pekingi látogatása Hszi Csin-ping kínai államfő találkozásával zárult.