2024. április 27., szombat

Móvában csinosodik a Baráthok kútja

Közösségteremtő és építő tevékenység Ilonafaluban

Tavaly kezdte meg egy, az értékeink éltetéséért és megmentéséért tenni akaró csapat az Ilonafaluhoz tartozó Baráthok kútjánál lévő terület átalakítását közösségi térré.

Akkor összefogással, külföldről is érkező segítő kezekkel építették ki kalákában a Járáson csordogáló gyógyhatású víz köré a fürdőcskét, hogy aztán a környékbeliek kényelmes és rendezett körülmények között mártózhassanak meg benne. .Akkor szakadó esőben avatták föl a fürdőt, a Jóisten is teletöltötte és megszentelte munkájuk gyümölcsét, az idén pedig a rekonstruktív munkálatok alatt is szitáló esőben dolgoztak a fiatalok, cseppet sem zavartatva magukat. Nevezhetjük akár móvának, akár kalákának az összefogást, az a lényeg, hogy itt egy csapat fiatal és középkorú, akik egy, napjainkban (sajnos) egészen szokatlan miliőt teremtettek kint a Járáson. Dolgoznak ingyen, jó hangulatban azért, hogy a már meglévő értéket, a gyógyhatású vizet a szikes kellős közepén a közösség érdekében élvezhetővé tegyék, minimálisat urbanizálva a területet úgy, hogy megmaradjon autentikus állapotában, mégis azt az érzetet keltse, hogy kényelemben és kulturáltan lehessen pihenni. Az elkészült fürdőhely magán hordozza és visszatükrözi körkörös formájával az építők lelkületét, akik azon fáradoznak, hogy a jelennek alkossanak, ihletet és példát statuálva a jövő nemzedékének, még ha ezt talán nem is fogalmazták meg így magukban. Ezúttal körülbelül harmincan hordták a földet, festettek, nádfedelet igazítottak, simítottak, hogy a fürdőidény kezdetére ismét élvezhető kis hellyé tegyék a Baráthok kútját.

Az önkéntesek Partiumból, Magyarországról és Szerbia különböző területeiről érkeztek, a csapat gerincét pedig magyarkanizsaiak képezik.

Hogy pontosan mit is csinálnak a három nap alatt, erről Hajdú László, a csapat egyik oszlopos tagja számolt be, fél pillanatra félretéve munkaeszközeit:

– A háromnapos munkaakciónk lényege, hogy mindenki önkéntesen, összefogva létrehoz valamit a tájban. A magyarországi Ars Topia Alapítvány kezdeményezésére indult el az egész, melynek Herczeg Ági a vezetője. Magyarországi tájépítész barátaink tervezték meg a tereprendezést. Nem akartunk a tájba agresszívan belenyúlni. Most a nádrakó mesterek nádborítást adnak a pavilonunk tetejének. Ez egy kis árnyékot ad, de az eredeti elképzelés szerint tükörfürdőt fogunk kialakítani, ahol meg tudnak pihenni az emberek, a közepe nem lesz befedve, így ott besüt majd a nap. Mindehhez egy palló fog vezetni, amit szintén most építünk ki. A téglaburkolatú ikermedence – amelyet tavaly építettünk – fugáit is most erősítjük meg, és lekenjük olyan anyagokkal, amik az időjárás viszontagságait elviselik. Továbbá van egy öltözőnk is itt, amelynek az ajtaját meg szeretnénk erősíteni, és kicseréljük majd a nádat. A karámot, ami elválasztja egymástól az emberek és az állatok számára fenntartott területet, kenőanyaggal fedjük be, valamint az információs táblák tartóoszlopait újrarakjuk és a táblákat is felerősítjük a helyükre, valamint elhelyezésre kerülnek olyan táblák, amelyekről tájékozódhat a fürdőző, milyen gyógyhatásban részesül, ha ide ellátogat.

A 2017. év egy kalákatandem jegyében valósul meg Vígi László szervező elmondása szerint, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy aki szeretne részt venni a közösségépítő munkában, jelentkezhet a Facebookon a Wemsical Serbia és a Baráthok kútja adatlapján. A szervezők szeretettel, jókedvvel és barátsággal várnak mindenkit, hiszen a munka tovább folytatódik!