2024. március 19., kedd

Újabb ebolás esetet jelentettek a Kongói Demokratikus Köztársaságban

Újabb ebolás esetet jelentettek a Kongói Demokratikus Köztársaságban - közölte hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO); ez a második, amióta a betegség nemrég újból felbukkant az országban.

A hatóságok eddig 19 ebolagyanús esetet észleltek. Hárman már életüket vesztették, két ember esetében a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették, hogy az ebola vírusával fertőződtek meg - közölte a WHO egyik szóvivője.

Az első esetet a múlt hét végén Bas-Uele tartományban jelezték, az ország északkeleti részéből.

Az ebolás és ebolagyanús esetek egyelőre csak egy távoli faluban jelentkeztek, ezért még nem indokolt komolyabb utazási korlátozásokat életbe léptetni - tette hozzá az egészségügyi világszervezet jelentésében.

A kontinensen kitörő betegségeket megfigyelő Afrikai Betegségfelügyeleti és -megelőzési Központ már üzembe helyezte sürgősségi operatív központjait annak érdekében, hogy figyelemmel kísérje a kongói eseményeket.

A közép-afrikai országban eddig hétszer tört ki ebolajárvány azóta, hogy a vírust 1976-ban felfedezték Kongóban. A legutolsó, 2014-es járvány során 49 ember halt meg a betegségben.

A 2014-es járvány legtöbb áldozatát Nyugat-Afrikában szedte, ahol 2014 és 2015 között több mint 11 000 emberéletét követelte. Három - a járvány által leginkább sújtott - nyugat-afrikai országot, Sierra Leonét, Guineát és Libériát végül 2016-ban nyilvánította ebolamentesnek a WHO.