2024. április 27., szombat

Életveszélyes móló, pergő vakolat

A palicsi épületek egy része még mindig nagyon rossz állapotban van

Palics a legnagyobb turisztikai potenciálja a városnak, mégis hosszú évekig elhanyagolták, s annak ellenére, hogy az elmúlt években nagyon sokat fektettek bele és számos része megújult, a mai napig nem tudták visszaadni régi fényét. Persze, még így is nagyon sok helybéli és turista tölti szívesen ideje egy részét a tó mellett, és Palics számos tömeges rendezvénynek is otthont ad, de még mindig vannak olyan – nemegyszer felújított – épületei, amelyek állapota szúrja az arra sétálók szemét.

A móló egy része életveszélyes (Gergely Árpád felvétele)

A móló egy része életveszélyes (Gergely Árpád felvétele)

Az első világháború után kiépült fa móló, mely mintegy húsz méterre nyúlik a tó fölé, a Férfistrand egyik meghatározó építménye. Az évek során azonban életveszélyessé vált, és egy időre teljesen le is zárták a látogatók előtt. Három évvel ezelőtt tartományi pénzből végre sikerült felújítani az 1600 négyzetméter területű móló egy részét, azonban a Palics Park Kft.-nek azóta is csak a kisebb károk elhárítására van anyagi kerete, a móló parttól legtávolabb eső része azonban a jelen pillanatban is életveszélyesnek számít, kordonnal van elrekesztve. Mint a Palics Park Kft.-től kapott válaszból kiderül, a móló felújítását pályázati pénzből tervezik folytatni, azonban egyelőre nem tudni, erre mikor kerül sor, sem azt, hogy erre a célra mekkora összeget kellene elkülöníteni.

A mólóhoz hasonlóan az öltözők állapota is katasztrofális. A Palics Park Kft. nagy erőkkel igyekszik a Férfistrand és a homokos strand rendbetételére, így kikövezték a sétányt, és egy nyitott edzőtermet is kihelyeztek, emellett a Termálfürdő területén is folynak a munkálatok, s ezzel párhuzamosan az öltözők felújítását is tervbe vették. Ebben a pillanatban a projektum kidolgozása zajlik, melyben egyúttal meghatározzák azt is, hogy az objektum milyen célt szolgál majd a jövőben.

A Vigadó épületéről is pereg le a festék (Gergely Árpád felvétele)

A Vigadó épületéről is pereg le a festék (Gergely Árpád felvétele)

A Vigadó épületén immár évek óta folynak a felújítási munkálatok. A részben megújult épület 2012-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, de igen hamar elkezdett peregni róla a vakolat, és a fa részek, díszítések is hullani kezdtek. Az épület a mai napig nem készült el teljesen, hiszen az idén tervezik beszerelni a klímaberendezést a már használatban lévő helyiségekbe, illetve az épület jobb szárnyának felújítási munkálataiba is belefognak, mely magában foglalja a bejárati lépcsősort, a folyosót, az épületen belüli lépcsősort, a mosdókat és a térfigyelő rendszerhez szükséges helyiséget. A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság valamivel több mint 38 millió dinárt hagyott jóvá erre a célra, és a munkálatok a közbeszerzési pályázat lezárása után meg is kezdődnek.

Kétségtelen, hogy a Bagolyvár Palics egyik jelképe, mégis igen mostohán alakult a sorsa. A Bagolyvárat Vermes Lajos, a Palicsi Olimpiai Játékok kitalálója és megszervezője építtette a 19. század vége felé, ahol a játékokra érkezett sportolókat szállásolták el, ahogy azonban az olimpiai játékoknak véget vetett az első világháború, úgy az épület is lassú hanyatlásnak indult, és bár a ’80-as években felújították a tetőszerkezetét, évekig csak egy romos épületet láthattak az arra járók.

2014-ben aztán a Művelődési Minisztérium mintegy négymillió dinárt hagyott jóvá a Palics Park Kft. részére, melyből végre megkezdték a Bagolyvár rekonstrukcióját. A munkálatok során két fázisban felújították a homlokzatot, a torony tetőrészét, lecserélték a csatornákat és a fa ereszeket. Amíg az első becslések arról szóltak, hogy a teljes felújítás több mint hétmillió dinárba kerülne, legközelebb a vállalat igazgatója már arról beszélt, hogy húszmillió dinárt kellene erre a célra fordítani.

A  felügyeleti  szer v  elégedett  volt  a  Bagolyváron  elvégzett  munkálatokkal (Gergely Árpád felvétele)

A felügyeleti szer v elégedett volt a Bagolyváron elvégzett munkálatokkal (Gergely Árpád felvétele)

Habár azzal kellett volna kezdeni a munkálatokat, hogy felújítják a tetőszerkezetet és elvégzik az épület horizontális szigetelését, hogy megvédjék a falakat a talajvíztől, ezt csak a harmadik fázisra irányozták elő, de mivel a város időközben bérbe adta a Bagolyvárat, s a szerződés értelmében a bérlő kötelezte magát arra, hogy használhatóvá teszi az épületet, erre már nem került sor.

A Bagolyvár felújítása immár három éve áll, az addig elvégzett munkálatokat pedig többen is katasztrofálisnak minősítették, és úgy nyilatkoztak, hogy az egészet elölről kell kezdeni. Habár a felügyeleti szerv elégedett volt az elvégzett munkával, és mindent rendben talált, tény, hogy nem sokkal a felújítás után a festék több helyütt lepergett a falakról. Jelenleg is így áll az épület, az ablakok még mindig be vannak deszkázva, a villa tetőszerkezetéhez pedig hozzá sem nyúltak. Hogy hogyan festhet a belső tér, azt még elképzelni is rossz. A nagy kérdés, hogy a város tesz-e lépéseket a felügyelő szerv ellen a rosszul elvégzett munka miatt, és hogy a védelem alatt álló épület bérlője mit tervez a Bagolyvár felújítása terén tenni. A Palics Park Kft.-től erre vonatkozóan nem kaptunk közelebbi információt, az önkormányzatból pedig lapzártánkig nem érkezett válasz.