2024. április 27., szombat

Napkollektorok a Bambin

Korábban hírt adtunk arról, hogy a topolyai Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény sikeresen szerepelt a Tartományi Energetikai, Építésügyi és Közlekedési Titkárság tavalyi év végén kiírt pályázatán.

A pályázat értelmében az elnyert, mintegy 1,1 millió dináros vissza nem térítendő támogatást az intézmény napkollektorok felszerelésére fordítja. A tíz darab napelemet, amelyet vízmelegítésre fognak használni, a Bambi központi épületére szerelték fel, ahova napról napra megközelítőleg 250 gyerek jár. Lapunknak adott korábbi nyilatkozatában Fényszárosi Fekete Tímea kifejtette, hogy számításaik szerint egy-egy gyerek 3,5–4 liter vizet használ el naponta az intézményben való tartózkodása ideje alatt, ugyanis nagy hangsúlyt fektetnek a legkisebbek higiéniai nevelésére. A napkollektorokat egy 1500 literes tartállyal kötik össze, és így nagy mennyiségű energiát tudnak megspórolni, és nem mellesleg hozzájárulnak a környezetvédelemhez is, és a gyerekek első kézből szerezhetnek tapasztalatokat a megújuló energiaforrások hasznáról. Fényszárosi egy korábbi interjúban azt is kifejtette, hogy az új rendszer beüzemelése ez év júniusában várható.

A projektben a Bambi I. E. I. húsz százalékos önrésszel vesz részt. A munkálatok a vége felé közelednek, a napelemek már a helyükre kerültek, és reményeink szerint hamarosan arról is beszámolhatunk, hogy a szükséges meleg vizet immár a nap energiája szolgáltatja az épületben.

Végezetül azt is el kell mondanunk, hogy a Bambi a jövő hét folyamán emlékezik meg fennállásának 131. évfordulójáról, amelynek központi rendezvényére, a karneválra május 16-án, kedden kerül sor, amikor is a résztvevők felvonulnak a város utcáin, és amely a gyerekek közös táncával fejeződik be az intézmény központi épületének udvarán. Ugyanakkor az ovisok részére az egész hét folyamán különböző kulturális, szórakoztató és sportrendezvényeket szerveznek a jubileum alkalmából.