2024. április 25., csütörtök

Hamarosan meggynap

Fásítás és akadálymentesítés zajlott Bácsfeketehegyen – Új árkot ástak ki a Verbászi úton – Az idén három utca kap új aszfaltréteget

A bácsfeketehegyi (feketicsi) helyi közösség területén két projektum is megvalósult az elmúlt hetekben, jelenleg pedig a Verbászi út árokhálózatának revitalizációja folyik.

– A helyi közösség tanácsának döntése értelmében fásítási akciót hirdettünk meg, amelynek keretében háztartásonként három facsemetét lehetett igényelni. A csemeték kiválasztásánál ragaszkodtunk a táj jellegzetes bácsfeketehegyi Prima meggyfajtához. Bácsfeketehegy a meggyről híres, és ezzel is öregbíteni szeretnénk a hírnevünket. A csemetéket a ház előtti részen kellett elültetni, és gondoskodni kell róluk. Az igényeket háromtagú bizottság térképezte fel, és a kiosztást követően azt is ellenőrizték, hogy megtörtént-e az ültetés. Ennek alapján elmondhatom, hogy a lakosság komolyan vette az akciót, amelynek keretében 350 facsemetét osztottunk ki – számolt be Juhász Attila, a helyi közösség titkára.

Ugyancsak a lényeges beruházás volt a közintézmények akadálymentesítése. Saját forrásból akadálymentes feljárókat alakítottak ki a színháznál, a tájháznál, a sportcsarnoknál és a helyi közösség épületénél – tudtuk meg Juhásztól. Véleménye szerint ezzel Bácsfeketehegy élen jár a községben, mert sok közintézménynél még nem történt meg ez a lépés. Évtizedes problémát jelentett a Verbászi úton az atmoszferikus vizek elvezetése. Ez most megoldódott.

– A Verbászi úton az esővíz-elvezető árkokat néhány évtizeddel ezelőtt betemették. Az egyik oldalon 3-4 évvel ezelőtt ezt a gondot megoldottuk közmunkával, az idén pedig a községi közvállalattal karöltve a másik oldalon is kiástuk az árkot, és jelenleg a betongyűrűk lehelyezése folyik. Minden háztartás, amelynek nincsenek kommunális tartozásai, három betongyűrűt igényelhet. A munkálatok a napokban fejeződnek be – számolt be a titkár.

Az idei évben további komoly beruházások várhatók Bácsfeketehegyen. A helyi közösség Kishegyes község önkormányzatával közösen a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságnál pályázott három utca újraaszfaltozására. Ezt pozitívan bírálták el, így hamarosan új aszfaltréteget kapnak a Népfront, a József Attila és a JNH utcák – tudtuk meg Juhásztól, aki arról is beszámolt, hogy a helyi közösség sikeresen pályázott a tartományi oktatási titkárságnál is. Ennek köszönhetően hamarosan újabb információs táblával gazdagodik a falu.

A helyi közösség aktívan részt vesz a helyi események szervezésében is, így a majálist megelőzően a Zöld Dombok civil szervezettel és a Feketics Művelődési Egyesülettel közösen megszervezték a hagyományos tábortüzet a strandon – mondta el a titkár. Az esemény nagyon sok embert vonzott, és jó hangulatban zajlott. A helyi közösség elkezdte az előkészületi munkálatokat egy ugyancsak tömeges rendezvény megszervezésére: a XIII. Bácsfeketehegyi Falunapra és a XIV. Bácsfeketehegyi Meggynapra. Erre a háromnapos eseményre minden évben június második hétvégéjén kerül sor. Az idén június 10-e, szombat lett az ütős nap – mondta el Juhász. Lesz főzőverseny, koncertek, színházi produkció, kirakodóvásár, meggytermékkóstoló stb. A helyi közösség ezt az eseményt a civil szervezetekkel közösen szervezi, és mindenkit várnak, aki szeretné megismerni és megkóstolni a feketicsi meggyet.