2024. április 27., szombat

Megbukott a koszovói kormány

Az előrehozott parlamenti választást valószínűleg júniusban tartják

A Koszovói Képviselőház 78 igennel, 34 nemmel és 3 tartózkodással megszavazta a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. Ez azt jelenti, hogy az Isa Mustafa miniszterelnök vezette kormány megbukott. Mivel az alkotmányban meghatározott határidő legfeljebb 45 nap, a rendkívüli parlamenti választást feltehetőleg valamikor júniusban tartják meg.

A bizalmatlansági indítványt az ellenzéki Önrendelkezés és a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AZB) képviselői, valamint tizenkét kormánypárti képviselő nyújtotta be, majd végül a nagyobbik kormánypárt, a Hashim Thaçi államfő vezette Koszovói Demokrata Párt (DPK) is támogatta. A bizalmatlansági indítványt elsősorban a Koszovó és a Montenegró közötti demarkációs vonal meghúzásáról szóló döntés okán kezdeményezték. A hatalom igyekezett közös álláspontot kialakítani a szóban forgó témában, ennek a parlamenti döntésnek a meghozatala nélkül ugyanis Koszovó nem reménykedhet a vízumkényszer enyhítésében.

A parlamenti ülés előtt Isa Mustafa azt mondta, nem szeretne előrehozott választást, mert azt júniusban, a muzulmán böjti hónap, a ramadán idején kellene megtartani, és nem akarja, hogy a muszlim hívőknek az ünnep alatt politikával kelljen foglalkozniuk.

A parlamenti frakcióvezetők ma délelőtt ülnek tárgyalóasztalhoz, állítólag ezt követően derülhet ki, hogy pontosan mikor szavaznak a koszovói polgárok.