2024. március 29., péntek

Munkaakció a bajsai kézműveskörben

Hamarosan kezdődik a rendezvényszezon az Etnoházban

A bajsai Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre tegnap délelőtt tavaszi munkaakciót szervezett az Etnoházban. Amint Szuhankó Ruzsenától, az egyesület elnökétől megtudtuk, nem ez az első munkaakciójuk az idei évben. Az etnoház utcájában új vízvezetéket helyeztek le, és a kör aktivistái helyezték le az új csöveket a ház udvarán belül, valamint elvégezték a többi szükséges munkát. A mostani akció viszont tömegesebb, mint a korábbi volt, és már nagy szükség volt rá, mondta el az elnök.

Lázas készülődés az etnoház udvarán (Lakatos János felvétele)

Lázas készülődés az etnoház udvarán (Lakatos János felvétele)

– A tavasz során nem tudtunk programokat és fellépéseket szervezni, mert nem volt rendbe téve az etnoház és az udvar. Most azért rendezünk mindent, mert huszadikától rendezvények lesznek itt. Az első esemény egy 50 éves osztálytalálkozó lesz – mondta el Szuhankó.

A munkaakcióban a kör 15–20 tagja vett részt, nemcsak Bajsáról, hanem a környező településekről is. A topolyai Nefelejcs kézimunkacsoport tagjai ugyancsak részt vettek az akcióban. Az elnöktől megtudtuk, hogy a Nefelejcs tagjai rendszeresen segítenek a hasonló jellegű megmozdulásaikon, és a nyári táboraikon is részt vesznek.

A munkaakció során takarítottak, betonoztak, virágot ültettek, és számos más munkát elvégeztek a házban és körülötte. Az év során még szeretnék kifugázni a téglákat az udvarban, valamint meszelni is kell. Ezek az épületek elég nedvesek, ezért állandóan lerúgják a pucolást, ami miatt állandó jelleggel tatarozni kell, mondta el Szuhankó. Ugyancsak tervben van, hogy a nyári színpad felett lévő részt lebetonozzák. Öltözőt vagy kiállítótermet szeretnének ott létesíteni. Az elnöknő végezetül arról is szólt, hogy egyre nehezebb lesz az egyesület fenntartása, mert a tagság elöregszik, és kevés fiatal vesz részt a kör munkájában. Meglátása szerint a fiatalokat már nem vonzza annyira kézművesség, és kevesen is vannak a faluban.