2024. április 26., péntek

Ismét hangosak a kreacionisták

A SANU a későbbiekben közli teljes álláspontját – A szerbiai ateisták az oktatási bizottság elnökének leváltását követelik

A Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia (SANU) tegnap közleményben reagált a Darwin evolúciós elméletének felülvizsgálására vonatkozó kezdeményezésre. Az első sajtóhírekben ugyanis olyan értesülések láttak napvilágot, hogy a 165 aláíró közül 52-en akadémikusok. A SANU végrehajtó bizottságának közlése szerint azonban az aláírók közül csupán ketten akadémikusok.

A SANU nem osztja az aláírók álláspontját, a végrehajtó bizottság pedig megdöbbenéssel fogadta, hogy egyesek azt hiszik, petícióval, vagy az aláírók számát érvelésként felhasználva kell megközelíteni egy problémát, amely két, egymással hosszú idő óta szemben álló meggyőződésből ered – áll a közleményben, amelyben hozzáteszik, hogy a SANU a későbbiekben érvekre támaszkodva közli a teljes álláspontját.

MÉG AZ ATEISTA IS ISTENBEN HISZ

A petíció aláírói szerint a szerbiai oktatásügyben egyre aggasztóbb méreteket ölt a neodarwinizmus, azaz a modern evolúciós szintézis. Az aláírók szerint mindezért az ateistákat és a globalistákat lehet hibáztatni.

– A globalisták és az ateisták napjainkban a legbefolyásosabb tisztségeket töltik be világszerte. Személyes érdekeik és globalizációs céljaik okán egyre jobban elmélyítik a szóban forgó elméletet, és finanszírozzák az elmélet népszerűsítőit. A világon mind több ismert és elismert tudós helyezkedik arra az álláspontra, hogy az evolúciós elmélet tudományosan bizonyíthatatlan hipotézis – áll a kezdeményezésben.

Az aláírók, akik között több tíz egyetemi tanár, tudományok doktora, magiszter, szakorvos, mérnök, középiskolai tanár, filozófus, szociológus, bölcsész, jogász, újságíró, közgazdász és öt egyházi személy is van, nemcsak az általános iskolák tantervéből, hanem a középiskolaiból és az egyetemiből is törölnék Darwin elméletét.

A petíciót több állami szervhez is eljuttatták. A Szerbiai Képviselőház bizonyos tisztségviselői nem úgy fogadták, ahogyan a közvélemény és a tudományos közösség remélte. Muamer Zukorlić, a Szerbiai Képviselőház Oktatási és Tudományügyi Bizottságának elnöke megerősítette, hogy a bizottság megvitatja a kezdeményezést, mivel szavai szerint nem szabad elvetni egyetlen kezdeményezést sem. A kizárólagosság káros – mondta Zukorlić.

A Szerbiai Ateisták Egyesülete emiatt Zukorlić leváltását követeli. Értékelésük szerint megengedhetetlen, hogy egyes állami tisztségviselők bizarr állításokat helyeznek a tudomány elé.

– Megpróbálják leépíteni az oktatást. Nem a XIX. század szintjére, hanem azoknak a koroknak a szintjére, amikor sámánok, varázslók, mesék és regék határozták meg az emberek életét, illetve gondolkodásmódját. Szerbia az alkotmány értelmében szekuláris állam – fogalmaznak közleményükben az ateisták.

A petíció aláírói egyébként cáfolják, hogy a kreacionizmus követői lennének. Egyikük az N1 tévének nyilatkozva azt mondta, mégha ateista lenne, akkor is abban hinne, hogy az embert Isten teremtette, nem pedig hogy a „majomtól származik”.

Nem ez az első példa arra, hogy Szerbiában megpróbálják eltávolítani a tantervből Darwin evolúciós elméletét. Ljiljana Čolić 2004-ben a Koštunica-kormány oktatási minisztereként tett erre kísérletet. Most azt nyilatkozta a sajtónak, hogy bár nem vette ki aktívan részét a kezdeményezésből, rendkívül örvendetesnek tartja a petíció megszületésének tényét, ezért gondolkodás nélkül aláírta. Sokadszorra elmondta, hogy Darwin elmélete sértő a hívőkre nézve, ezért semmi helye az iskolákban. Újságírói kérdésre válaszolva azt is kifejtette, hogy bár egyetemi tanár, számára első helyen mindig is a vallás állt. Az állítás, hogy az ember a majomtól származik, nemcsak a pravoszlávokat sérti, hanem minden más hívőt – szögezte le a valamikori miniszter.

MÁR A BOSZORKÁNYÉGETÉS IS SZÁMÍTÁSBA JÖHET

Mivel az aláírók nem tudományos kutatások bizonyítható eredményével érvelnek, hanem szinte tisztségük és tudományos fokozatuk az egyetlen érvük, ezért ez a történet leginkább bohózatra hasonlít – reagált a kezdeményezésre Srbijanka Turajlić nyugalmazott egyetemi tanár.

Žarko Korać, a Képviselőház Oktatási és Tudományügyi Bizottságának tagja még ennél is kritikusabban fogalmazott: „Az evolúciós elmélet klerikális megközelítésből és klerikális érveléssel való támadását álérvekkel kendőzik el. Mintha visszatértünk volna az inkvizíció idejébe, amikor meghatározták, milyen álláspont, milyen nézetek elfogadhatók. A modern biológia nem létezik az evolúciós elmélet nélkül. Szerbia szekuláris állam, és a tantervet szakemberek állítják össze, nem pedig klerikális orvosok gyülekezete. Egy ilyen kezdeményezés a teokratikus Iránban teljesen normális lenne, egy modern államban azonban nem az.”

Aleksandra Jerkovnak, a Demokrata Párt parlamenti képviselőjének, az oktatási bizottság tagjának is olyan érzése van, mintha időutazásra váltott volna jegyet. A szerbiai iskolák, a tanterv és a mércék egyébként is a XX. század eleji szinten toporognak, ezzel a kezdeményezéssel viszont a XIX. századba röpítenék vissza az oktatási rendszert – fejtette ki.

Dr. Radoje Čolović akadémikus, a Szerb Orvosi Társaság elnöke sem ért egyet a kezdeményezéssel. Szavai szerint számos bizonyíték támasztja alá az evolúciós elméletet. Tudományosan alátámasztott bizonyítékokról van szó – tette hozzá.

A kreacionizmus hívei eddig egyetlen bizonyítékkal sem támasztották alá állításaikat, illetve azt, hogy Darwin elmélete pontatlan – értékelte dr. Miodrag Stojković genetikus.

Ha az aláírók érveléséből indul ki az ember, talán érdemes lenne mindent eltávolítani a tantervből, ami sérti a hívőket, és esetleg azt hirdetni, hogy a Föld nem kerek, hanem lapos – mondta dr. Zoran Vujačić egyetemi tanár, aki szerint rémisztő, hogy az aláírók egy része diplomás, hiszen kezdeményezésükkel azt bizonyítják, hogy tudományosan írástudatlanok. Azt, hogy az evolúció megtörtént, vagyis azt, hogy az élőlények változtak, átalakultak és fejlődtek, több százezer fosszília bizonyítja – nyomatékosította Vujačić.